Σύρος: Ανακύκλωση με «ενέσεις» και απευθείας αναθέσεις – Όλα κρέμονται από μια κλωστή στον ΦΟΔΣΑ

Η ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την αποκομιδή της ανακύκλωσης και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου, ουσιαστικά, φέρνει στο προσκήνιο τα σοβαρά διοικητικά και εσωτερικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, λίγους μήνες πριν την οριστική του κατάργηση, τα οποία έχουν βάλει σε μεγάλο κίνδυνο το βασικό του καθημερινό αντικείμενο.

Η ακύρωση ενός διαγωνισμού οικονομικού αντικειμένου 519.666 ευρώ λόγω σφαλμάτων, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, τουλάχιστον για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα της Σύρου. Αντίθετα, αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δημιουργεί προβληματισμό και εύλογα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει στον ΦΟΔΣΑ, ο οποίος μοιάζει με ασθενή που βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στη διάρκεια της δεκαετούς πορείας του Φορέα. Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπόθεση είχε βεβαρημένο ιστορικό, καθώς πρόσφατα ακυρώθηκε – για διαφορετικούς λόγους – η παράταση της προηγούμενης σύμβασης του συγκεκριμένου έργου, η οποία κρίθηκε παράνομη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακυρώθηκαν δύο αποφάσεις με το ίδιο αντικείμενο, ενισχύοντας την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα μεγάλου βάθους που δεν είναι απλή ή τυπική υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ενοικιάσεις διαμερισμάτων loft στην Σύρο

Σε μια κλωστή η ανακύκλωση – Μαζεύουν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση

Ακόμη πιο έκδηλη είναι η αγωνία για το πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της καθημερινής αποκομιδής της ανακύκλωσης και η λειτουργία του ΧΥΤΑ, ζητήματα τα οποία κρέμονται σε μια «κλωστή» που κανείς δε μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αντέξει.

Από τον περασμένο Ιούλιο η ανακύκλωση και ο ΧΥΤΑ λειτουργούν με «ενέσεις», με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων, η οποία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη , αν και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών – ενεργειών που ακολουθούνται. Επί παραδείγματι, η τελευταία απόφαση απευθείας ανάθεσης του έργου για τους επόμενους δύο μήνες (Οκτώβριο – Νοέμβριο) μπορεί να πάρθηκε την 2η Οκτωβρίου από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, ωστόσο, μέχρι την Δευτέρα η ανακύκλωση μαζευόταν από τους κάδους με ιδιωτικό όχημα χωρίς να είχαν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια που αφορούν τη σύμβαση με την εργολήτρια εταιρία. Η ανάληψη υποχρέωσης δημοσιεύθηκε την Τρίτη 13/10, δηλαδή 11 ημέρες μετά την απόφαση του ΦΟΔΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Βαριά ήττα και αποκλεισμός για τον Φοίνικα

Εν τω μεταξύ, ανά διαστήματα και σε συγκεκριμένες περιοχές της Ερμούπολης η αποκομηδή της ανακύκλωσης εκτελείται από οχήματα και προσωπικό της Δ/νσης Καθαριότητας του Δήμου, η οποία διευκολύνει την κατάσταση προκειμένου να μην “πνιγεί” η πόλη από ανακυκλώσιμα στους κάδους.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται στον ΧΥΤΑ, ο οποίος υπολειτουργεί επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη κακή εικόνα του.

Μακρινή υπόθεση ο νέος διαγωνισμός  

Ούτως ή άλλως, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να επιστρέψει στην κανονικότητα το έργο της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να καταρτιστεί νέος διεθνής διαγωνισμός διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα, δε μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητες εξπρές και θεωρείται μακρινός στόχος με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση για την οποία μπορούν να υπάρξουν αναπάντεχες εξελίξεις από τη μία μέρα στην άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μια κορυφαία διάκριση για την ακαδημαϊκή οικογένεια του Αιγαίου

Ο νέος διαγωνισμός, υποχρεωτικά θα περάσει από όλα τα προβλεπόμενα στάδια (σύνταξη, διενέργεια, ψήφιση, έγκριση) και χρονολογικά θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί. Κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι να φτάσουμε στο νέο διαγωνισμό, θα έχει εκπνεύσει και ο κύκλος ζωής του ΦΟΔΣΑ Σύρου, ο οποίος καταργείται, οι αρμοδιότητες του θα διαμοιραστούν σε Δήμο (αποκομιδή ανακύκλωσης) και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (λειτουργία ΧΥΤΑ) που όπως όλα δείχνουν, θα κληρονομήσουν αρκετά προβλήματα.

Στο μεσοδιάστημα, αν θα καταφέρει ή όχι ο ΦΟΔΣΑ να εκτελεί κανονικά χωρίς άλλες ακυρώσεις και προβλήματα το έργο της ανακύκλωσης και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι τη λήξη της θητείας του, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο Φορέας νοσεί βαριά και η θεραπεία του δεν είναι απλή υπόθεση.