Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Π. Ραουζαίος: “Να εκδοθεί Ψήφισμα στήριξης του Αρμενικού λαού”

Π. Ραουζαίος: “Να εκδοθεί Ψήφισμα στήριξης του Αρμενικού λαού”

0
Π. Ραουζαίος: “Να εκδοθεί Ψήφισμα στήριξης του Αρμενικού λαού”
Το παρών υπόμνημα διαβάστηκε χθες Τετάρτη 14/10/20 έξω από την Τουρκική πρεσβεία της Ελλάδος και εδόθη σήμερα 15/10/20 στον Α΄ Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Διαβάστε τι δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου κος Ραουζαίος
“Προσωπικά ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου (όπου αποτελούμε τη φυσική συνέχεια του τ. Δήμου Άνω Σύρου) το απέστειλα στο Δήμαρχο μας κ. Νικόλαο Λειβαδάρα καθώς και στον Πρόεδρο και στο γραφείο του Δημοτικού συμβουλίου με κοινοποίηση σε όλους τους Δημοτικούς συμβούλους  ζητώντας τους να εισαχθεί ως Ε.Η.Δ. στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να εκδοθεί Ψήφισμα στήριξης των Αρμενικού λαού στη χώρα μας όπως και στους Βουλευτές του νομού μας κ.κ. Μονογυιού και Φόρτωμα για τις δικές τους κοινοβουλευτικές ενέργειες.
Όλοι γνωρίζουν την ιδιαίτερη σχέση του νησιού μας και ειδικότερα του τ. Δήμου Άνω Σύρου και μετέπειτα του ενιαίου Δήμου μας όπου μέχρι το 2018 και για πάνω από 25 συναπτά έτη φιλοξενούσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες στο Κίνι (και ιδιαίτερα στις εξοχικές εγκαταστάσεις της Μονής των Φρερ) παιδιά από το πολύπαθο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τα οποία γινόντουσαν δεκτά με ιδιαίτερη θέρμη μέχρι το 2018 όπου με κεντρική απόφαση απαγορεύτηκε η εν λόγω κοινωνική – ανθρωπιστική δράση του Δήμου μας.
Η εν λόγω υποδοχή ξεκίνησε επί Δημαρχίας Γεωργίου Πάπιτση και καταλυτικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια διαδραμάτισαν οι  Αντιδήμαρχοι Θηρεσία (Τερέζα) Δαλεζίου , Ισίδωρος Σαλάχας ως Δήμαρχος ,Φώτιος Ξαγοράρης (με διττό ρόλο αυτού του Αντιδημάρχου , του Δημάρχου και στη συνέχεια του Αντιδημάρχου του ενιαίου Δήμου πλέον) , Θωμαή Μενδρινού και Μάριου Βουτσίνου (ως Αντιδήμαρχοι) , όπως επίσης ο πάρεδρος του Κινίου κ. Ρηγούτσος Αντώνιος και μετέπειτα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παύλος Ραουζαίος και η αν. Πρόεδρος Αγνή Φρέρη.”

 

Ακολουθεί το Υπόμνημα:

Την 27η Σεπτεμβρίου 2020, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, σε μια κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησαν προσπάθεια εισβολής στη Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), πραγματοποιώντας ένοπλες επιθέσεις από βορρά και νότο, βάλλοντας συγχρόνως με πυραύλους την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις, με στόχο τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε απροκάλυπτα η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, με την ενίσχυση της πρώτης γραμμής του μετώπου των Αζέρων με σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, αλλά και μισθοφόρους τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από την Συρία.

18 ημέρες μετά, η τουρκοαζερική επιθετικότητα ενάντια στο Αρτσάχ και την Αρμενία συνεχίζεται, παραβιάζοντας την συμφωνηθείσα εκεχειρία και ενώ πυκνώνουν οι πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι τρεις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ -Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ- καταδίκασαν την κλιμάκωση των επιθέσεων και ζήτησαν τον τερματισμό της βίας. Δυστυχώς όμως εξακολουθούμε να παραμένουμε θεατές σε μια πάγια συλλογική θέση της διεθνούς κοινότητας, που καταδικάζει μεν, αλλά εμπράκτως αδιαφορεί για το δυσανάλογο κόστος των επιθέσεων της τουρκοαζερικής σύμπραξης. Είναι η ίδια αδιαφορία της οποίας γινόμαστε θεατές, όσο η Τουρκία προκαλεί σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Οι προσπάθειες εισβολής στο Αρτσάχ συνεχίζονται, ενώ ο αρμενικός στρατός αμύνεται ηρωϊκά. Είναι αποδεδειγμένη η χρήση απαγορευμένων όπλων, με βόμβες διασποράς και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, με θύματα ακόμα και μικρά παιδιά. Έχουν πληγεί νοσοκομεία, σχολεία, ζωτικές υποδομές, έχει βομβαρδιστεί ο μητροπολιτικός ναός του Σωτήρος στο Σουσί, καθώς και άλλες εκκλησίες σε διαφορετικές πόλεις, έχουν καταστραφεί υγειονομικές υπηρεσίες από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Άγκυρα και Μπακού διαπράττουν εγκλήματα στο Αρτσάχ, που δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Οι βάρβαρες ενέργειες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης, σχετικά με την προστασία των αμάχων και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Η τριπλή συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-τρομοκρατών απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο.

Υπό αυτές τις επιδεινούμενες συνθήκες, η διεθνής αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι ένα αποτελεσματικό και δίκαιο βήμα, που θα τερματίσει τα εγκλήματα κατά του ειρηνικού πληθυσμού του Αρτσάχ και θα προστατέψει τα δικαιώματα του. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η διαδικασία της διεθνούς αναγνώρισης, τόσο νωρίτερα θα διασφαλιστεί στην περιοχή η πολυαναμενόμενη και διαρκής ειρήνη.

  • Καλούμε το αδελφό ελληνικό κράτος και σύσσωμο τον ελληνικό λαό να σταθεί για άλλη μια φορά δίπλα μας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του λαού μας, στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
  • Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τις επιθέσεις και τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, ενάντια στον αρμενικό πληθυσμό του Αρτσάχ.

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ