Διακομματική ερώτηση προς για την ονομασία «Μανώλης Γλέζος» σε Λύκειο της Νάξου

Διακομματική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Γενικό Λύκειο Νάξου κατέθεσαν 10 βουλευτές από τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου.

Την ερώτηση υπογράφουν από το ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη. Από τη Νέα Δημοκρατία, η πρώην υπουργός Θεοδώρα Μπακογιάννη. Από το ΚΙΝΑΛ η τομεάρχης Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου, και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Χάρης Καστανίδης. Από το ΜΕΡΑ25 οι Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου είχε αποφασίσει αρμοδίως -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- να εισηγηθεί στο υπουργείο την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο όνομα του Λυκείου.

Εν συνεχεία, τη στήριξή τους στην πρόταση εξέφρασαν πολλοί αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμών και προσωπικότητες του νησιού, όπως ο έπαρχος Νάξου, η περιφερειακή διευθύντρια Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η διοίκηση του 1ου ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και υπεύθυνος συντονιστής των σχολικών μονάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης Νάξου, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Νίκος Λεβογιάννης, ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος δια εκπροσώπου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  FAKE NEWS η είδηση ότι αναβάλλονται τα εγκαίνια του Nammos Village στην Μύκονο

Γιατί είπαν “όχι”

Η πρόταση, αρχικά συνάντησε την άρνηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, με το σκεπτικό ότι ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε έμβλημα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και η δημόσια εκπαίδευση οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Σύλλογος αντιπρότεινε να δοθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αναξάρτητο με την εκπαίδευση, αλλά ιδιαίτερης σημασίας χώρο όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο.

Αρνητική ήταν η εισήγηση και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, δεδομένου ότι ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος έμεινε στην ιστορία για την πολιτική του δράση σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και στην περίπτωση που προστεθούν προσωνυμίες στα σχολεία της Νάξου, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο σύνολο των σχολείων της Νάξου και να δοθούν ονόματα Ναξίων Αγίων και Ναξίων ανθρώπων των γραμμάτων και των επιστημών μετά από αξιολόγηση προτάσεων και σοβαρή διαβούλευση.

Κατόπιν αυτών, το δημοτικό συμβούλιο υιοθετήθηκε η πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος ζήτησε να μην παρθεί απόφαση για την προσωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, με το σκεπτικό ότι το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό και επειδή η εκπαίδευση και η παιδεία πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει και να διαιρεί την τοπική κοινωνία και την σχολική κοινότητα.
Τι αναφέρει η ερώτηση 

Η αντίληψη, τονίζουν οι 10 υπογράφοντες βουλευτές, ότι το όνομα του εθνικού ήρωα Μανώλη Γλέζου μπορεί να προσδώσει αρνητική χροιά σε ένα σχολείο της χώρας μας, έρχεται από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν και είναι πραγματικά πέραν κάθε σοβαρής συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  AQUA JEWEL: Το «Φιλί της ζωής»... των Κυκλάδων

Στην ερώτησή τους τονίζουν:

Ποιος ήταν και τι πρόσφερε στη χώρα του ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος – σύμβολο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Αντιφασιστικού Αγώνα, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν χρειάζεται να αναλυθεί σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση. Υπενθυμίζεται απλώς η προσφορά του στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο και τις Κυκλάδες: ο Γλέζος υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους.

Και μόνο αυτή η προσφορά του, θα αρκούσε για να τιμηθεί  με την προτεινόμενη προσωνυμία το Γενικό Λύκειο Νάξου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του. Εξάλλου ο ίδιος ο Γλέζος είχε τιμηθεί με την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τήνος: Σύλληψη 21χρονου για ποσότητα κάνναβης

Και καθώς μέχρι τώρα η απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου δεν έχει υλοποιηθεί (μάλιστα ο διευθυντής του Λυκείου Μ. Χατζηπέτρος έχει απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό) οι βουλευτές ζητούν από την αρμόδια υπουργό Ν. Κεραμέως να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση το ταχύτερο. Άλλωστε, καταλήγουν, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να καθυστερήσει ή να μην ληφθεί καθόλου.