Το ευχαριστώ του Χατσίκ Χατσαντουριάν – Σκοτώθηκε απο πυρά Αζέρων παιδί που είχε έρθει στη Σύρο

Έκαναν δεκτό το αίτημα του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ανω Σύρου Πέτρου Ραουζαίου.

Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης για την στήριξη των Αρμενίων. Με το ψήφισμα εκφράζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Αρμενίας.

Το σώμα έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ανω Σύρου Πέτρου Ραουζαίου, το οποίο κατέθεσε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κος Λειβαδάρας, ο οποίος μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς των Ελλήνων και των Αρμενίων, τονίζοντας μάλιστα και την μακροχρόνια φιλοξενία παιδιών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Σύρο. Ως γνωστόν η Σύρος αποτελούσε και αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Αρμενία.

Ο κ. Λειβαβάρας ευχήθηκε να σταματήσει η άδικη εχθροπραξία κατά των Αρμενίων.

Ο ρόλος της Σύρου στον δοκιμαζόμενο λαό της Αρμενίας.

Η Σύρος ήταν και είναι ένας σημαντικός σταθμός για του Αρμένιους που έρχονταν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Γενοκτονίας. Στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το στρατόπεδο, στην άκρη της Ερμούπολης, το 1922 βρέθηκαν περίπου 2000 ορφανά παιδιά Αρμενίων. Η Near East Relief, μία αμερικανική οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δημιουργήθηκε με διάταγμα του Κογκρέσου το 1919, προσέφερε χρήματα και ο χώρος ανακαινίστηκε ως ορφανοτροφείο για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.

Τα παιδιά που βρίσκονταν στο ορφανοτροφείο της Σύρου έφυγαν όλα προς Αμερική, Γαλλία και άλλες χώρες. Κάποιοι που είχαν βρεθεί εκεί επισκέφτηκαν πρόσφατα το νησί, ζήτησαν άδεια από το στρατόπεδο, μπήκαν μέσα και έκαναν τα ίδια όπως τότε… Τα παιδιά έφυγαν όλα εκτός από ένα, που έμεινε στη Σύρο: τον κυρ Γιώργη τον Αρμένη, που δεν ζει πλέον.

Εδώ και 23 χρόνια ο Χατσίκ Χατσαντουριάν, με τη συνεργασία του τότε Δήμου Άνω Σύρου και στη συνέχεια Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, οργανώνει τα καλοκαίρια επισκέψεις παιδιών Αρμένιων αγωνιστών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στις εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι.

Οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησαν το 1988 ανάμεσα στους Αρμένιους και στο Αζέρους και αποτελούν μέρος του «αρμενικού ζητήματος», όπως και η Γενοκτονία. «Στη Σύρο πηγαίνουν κάθε χρόνο 22 ορφανά για 15 ημέρες, μέχρι σήμερα 500 παιδιά έχουν πάει εκεί – κάποια από αυτά είχαν βρει τους πατεράδες τους αποκεφαλισμένους. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπει κανείς τόσες ελληνικές σημαίες ελληνικές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Το Cyclades24.gr επικοινώνησε με τον φίλο Χατσίκ Χατσαντουριάν, οποίος μας περιέγραψε με λύπη για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες 20 ημέρες. Ενώ μας εξέφρασε την αγάπη του και το ευχαριστώ του σε όλους τους Συριανούς και ιδιαίτερα στο δημοτικό συμβούλιο για την ομόφωνη στήριξη. Μάλιστα, το Cyclades24.gr ήταν αυτό που ενημέρωσε τον φίλο Χατζίκ. 

Νεκρό παιδί που επισκέπτονταν τη Σύρο 

Δεκάδες άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν εκ νέου χθες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 20 ημέρες. 

Όπως μας ενημέρωσε ο Χατσίκ Χατσαντουριάν, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα παιδί το οποίο είχε επισκεφτεί το νησί μας και είχε φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι. Δυστυχώς δεν έχει εντοπιστεί η σορός του, ενώ ο Χατζίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και αλλά παιδιά θύματα αυτής της επίθεσης.

Το Cyclades24.gr, η Σύρος κι όλοι οι Έλληνες εκφράζουμε την στήριξη μας στους αδελφούς Αρμένιους.