“Θωρακίζεται” ο ηλεκτρισμός της Σύρου – Ολοκληρώθηκε η πόντιση του καλωδίου με το Λαύριο – Σημαντικά οφέλη και για τη Νάξο

Ενισχύεται ο ηλεκτρισμός της Σύρου και της Νάξου, καθώς ολοκληρώθηκε ο ποντισμός υποβρύχιων καλωδίων τα οποία αναμένεται να ηλεκτριστούν προσεχώς. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΑΔΜΗΕ το ο οποίο φτάνει στην τελευταία του φάση.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της πόντισης του δεύτερου καλωδίου μήκους 107 χιλιομέτρων μεταξύ Λαυρίου και Σύρου η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, ξεκινάει η διαδικασία ηλεκτρισμού του νησιού από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ολοκληρώνεται η τρίτη φάση τη διασύνδεσης των Κυκλάδων και θα υπερδιπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα της Σύρου, ενώ η τροφοδοσία θα «θωρακιστεί» μέσω μίας γραμμής back up που θα λειτουργεί σε ενδεχόμενο βλάβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το "Grow Greek Tourism Online" στην Σαντορίνη

Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ηλεκτριστεί το υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο. Η διαδικασία ποντισμού των υποβρύχιων καλωδίων που συνέδεαν τα εν λόγω νησιά είχε ολοκληρωθεί πριν 5 μήνες (Απρίλιος 2020) και η μόνη εκκρεμότητα ήταν η ολοκλήρωση της κατασκευής του υποσταθμού στη Νάξο. Πλέον τα πάντα είναι έτοιμα, ώστε το συγκεκριμένο καλώδιο να έχει ηλεκτριστεί μέσα στο φθινόπωρο.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές

Όσον αφορά την τσέπη των καταναλωτών η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα τους γλιτώσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία καλούνταν να πληρώσουν μέσω χρεώσεων ΥΚΩ, ανεξάρτητα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την παύση λειτουργίας των μονάδων πετρελαίου της ΔΕΗ, ενώ θα είναι δυνατή και η αξιοποίηση των αιολικών υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μία λαμπρή Πρεμιέρα για το Animasyros 12!