Σύρος: Μη νόμιμη απόφαση του ΦΟΔΣΑ για ανακύκλωση και ΧΥΤΑ – Έγινε δεκτή η προσφυγή του Γιώργου Δούναβη

Ακυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία είχε επικυρωθεί η δίμηνη παράταση, από πλευράς ΦΟΔΣΑ Σύρου, της σύμβασης με την εταιρία KAFSIS Α.Ε. για το έργο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου.

Η συγκεκριμένη σύμβαση συνάφθηκε μετά από απόφαση του ΦΟΔΣΑ στις 27/5 και αφορούσε τη λειτουργία της ανακύκλωσης και του ΧΥΤΑ για το χρονικό διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου 2020. Σε βάρος της εν λόγω απόφασης προσέφυγε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δούναβης,  με το σκεπτικό ότι η διαδικασία της παράτασης – επέκτασης της σύμβασης ήταν παράνομη και δε θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί.

Η διοικητική προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο κ. Δούναβης, αρχικά απορρίφθηκε από το Συντονιστή. Ωστόσο, ο κ. Δούναβης κατέθεσε εκ νέου προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 η οποία έγινε δεκτή «ως νόμω και ουσία βάσιμη», ακυρώνοντας την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία κρίθηκε εσφαλμένη και μη σύννομη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H Αργυρώ (Ηρώ) Στίνη-Δεληγιάννη, υποψήφια με το συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε»

Ουσιαστικά, η αποδοχή της προσφυγής του κ. Δούναβη από την Επιτροπή του άρθρου 152, κρίνει ως μη νόμιμη τη δίμηνη παράταση της σύμβασης στην οποία προχώρησε ο ΦΟΔΣΑ. Ημερολογιακά, η συγκεκριμένη σύμβαση ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου και το αντικείμενό της εκτελέστηκε κανονικά από την εταιρία KAFSIS Α.Ε. Όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ως προς την καταβολή του συμφωνηθέντος τιμήματος.

Η σύμφωνία μπορεί να εξέπνευσε, όμως η εταιρία δεν έχει πληρωθεί για το έργο το οποίο παρείχε το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου. Θα πληρώσει ο ΦΟΔΣΑ μια απόφαση η οποία έχει κριθεί παράνομη; Ιδού η απορία, καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος του καταλογισμού σε αιρετούς.

«Αποδείχθηκε ποιοι έχουν άγνοια»

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο κ. Δούναβης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Ποιες συνέπειες θα υπάρξουν για το Φο.Δ.Σ.Α. και το Δήμο μας, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι αποδείχτηκε στην πράξη ποιοι ήταν εν τέλει εκείνοι που είχαν άγνοια και χρησιμοποιούσαν ευφυολογήματα τόσο καιρό για να αντικρούσουν τα αδιάσειστα επιχειρήματα που είχα καταθέσει ενώπιόν σας», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας για το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας ο κ. Δούναβης.

Όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής.

Φροντίστε, πλέον, να μας ακούτε πιο προσεκτικά όταν σας εφιστούμε την προσοχή σε σοβαρά ζητήματα και να μην είστε μονίμως αδιάβαστοι, επιπόλαιοι και ανενημέρωτοι. Δείξτε την απαιτούμενη σοβαρότητα και μην αναλώνεστε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όποτε στριμώχνεστε ή βρίσκεστε σε δύσκολη θέση. Μην προσπαθείτε να «φορτώνετε» διαρκώς στους «προηγούμενους» τα δικά σας σφάλματα. Αν μη τι άλλο, στους «προηγούμενους», ουδέποτε ακυρώθηκε κάποια απόφαση επί 5 χρόνια, όσο κι αν κάποιοι από εσάς, ως μέλη της τότε μειοψηφίας, προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μειώσουν το έργο της τότε Διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α. Σας το είχα ξαναπεί και στις 3 Ιουλίου… Καλές οι νέες δράσεις και η επικοινωνιακή διάσταση που τους δίνετε, αρκεί πάνω απ’ όλα να γίνεται σωστά το κύριο έργο του Φορέα.

Αλλάξτε τακτική όσο το δυνατό συντομότερα, διότι έτσι όπως ενεργείτε, χάνετε την ουσία για την οποία οι δημότες σας εξέλεξαν και σας τοποθέτησαν σε θέσεις διοίκησης. Και μην ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι κακές επιλογές και ενέργειες, αντανακλούν πρωτίστως στο πρόσωπο του Δημάρχου», τόνισε ο κ. Δούναβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αλλαγή ωραρίου Σημείου Υποστήριξης Ανέργων/Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

«Υπήρξαν αστοχίες»

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, χωρίς ωστόσο να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις ή απαντήσεις. «Εγιναν κάποιες αστοχίες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δε θα ήθελα αυτή τη στιγμή να τις αναδείξω. Με καλή συνεργασία όλα διορθώνονται. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα μας βάλει σε μπελάδες», είπε στη σύντομη τοποθέτησή του.