Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων: Κωλυσιεργία για τα χορτολιβαδικά • Η ρύθμιση που απαιτείται για τους δασικούς χάρτες

Επιστολή-παρέμβαση προς το ΥΠΕΝ, τους βουλευτές και τους Δήμους της Περιφέριειας Nοτίου Αιγαίου αναφορικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στα ζητήματα των χορτολιβαδικών εκτάσεων όπως αυτά προέκυψαν από τη νομική παρερμηνεία της δασικής νομοθεσίας, απέστειλε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων.

Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του η οποία κοινοποιήθηκε και στο B2Green,

“Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και την νομική παρερμηνεία από τις δασικές υπηρεσίες της ισχύουσας νομοθεσίας πρόεκυψε μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα.
Αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και απαιτείται πολύχρονη δικαστική διαδικασία για να αποδειχθεί το αυτονόητο.

Δηλαδή θα πρέπει ο πολίτης να αποδείξει ότι η γη του… του ανήκει.

Μετά από ακατανόητες ενέργειες, όπως το εφαρμοστικό με αριθμό 27639/11-5-2018 έγγραφο καθώς και την ”περίεργη” ερμηνεία του δασολόγου πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οδηγούν νομοτελειακά τους νησιώτες σε αποξένωση από τις ιδιοκτησίες τους, μεταβάλλοντας  «ων ουκ εστίν αριθμός» φρυγανώδεις ιδιωτικές εκτάσεις σε “δασικές”, δηλαδή σε έρημη -παραγωγικά- γη.

Οι διατάξεις αυτές θέτουν σε ορατό κίνδυνο όχι μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, τη Μάνη, Επτάνησα, μεγάλο τμήμα της Κρήτης… (Γεωγραφικές ενότητες όπου κατισχύει το τεκμήριο της κυριότητος αλλά ακόμη και την ίδια καθ’ αυτή τη σημερινή επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, την θεμελιώδη εμπιστοσύνη που πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του, και με κίνδυνο, η πατρογονική γη να “αλλάξει” ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε παραμεθόριες περιοχές.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος,

Μετά από επίπονες προσπάθειες των, συλλόγου Μελετητών Μηχανικών και συλλόγου Αρχιτεκτόνων μηχ. Νομού Κυκλάδων (με επικουρική βοήθεια εγκρίτων δασολόγων, ειδικών νομικών, βουλευτών, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου), συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της προηγούμενης Κυβέρνησης ρύθμιση που θα έβαζε τέλος στην ασάφεια (και τα προβλήματα που ενέκυψαν στις μεταβιβάσεις και αδειοδοτήσεις) περί δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

  • Η παρούσα ρύθμιση, αν και εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής*, εισήχθη για νομοθέτηση αργοπορημένα (υπάρχουν απορίες για αυτήν την κωλυσιεργία του αρμόδιου υπουργείου). Oι δε πρόσφατες εκλογές δυστυχώς ανέστειλαν την τελική νομοθέτησή της.

hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo

Έκτοτε αν και εισάγονται ελάσσονος σημασίας ρυθμίσεις, η παρούσα αν και έχει περάσει όλα τα στάδια τυπικού προελέγχου, δεν προωθείται προς ψήφιση, γεγονός που θα λύσει το οριστικά το φλέγον αυτό πρόβλημα.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΕΙΓΟΝ

να εισαχθεί εκ νέου και άμεσα η ρύθμιση προς νομοθέτηση και να αρθεί επιτέλους η ομηρία των πολιτών και η τυχόν επικείμενη δέσμευση των πατρογονικών περιουσιών τους.

Σεπτέμβριος 2020

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων

Μανώλης Ισιγώνης Γιώργος Ευριπιώτης
Πρόεδρος Αντιπρόεδρος