Σύρος: «Σύγχυση» με τη διενέργεια βολών στο λατομείο Βούλια – Την απόσυρση του θέματος ζητούν δημοτικοί σύμβουλοι

Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την Δευτέρα 28/9, πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα το οποίο έχει καταθέσει το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης για τη διενέργεια βολών με όπλα στο λατομείο του Βούλια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Άνω Σύρου, ως γνωμοδοτικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην τελευταία της συνεδρίαση έδωσε τη θετική της συγκατάθεση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, με σημερινό αίτημα που κατέθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζητούν την απόσυρση του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Αθανασίου, ζητά με επιστολή του την απόσυρση του θέματος, ισχυριζόμενος ότι είναι παντελώς ανώριμο για συζήτηση καθώς δεν υπάρχουν εισηγήσεις εμπλεκόμενων υπηρεσιών αστυνομία, στρατός κλπ), ούτε σχετικές εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, μέτρα ασφαλείας κλπ.

Με λίγα λόγια, ο κ. Αθανασίου αφήνει να εννοηθεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα και να υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος της υπόθεσης.

Το συγκεκριμένο αίτημα ενισχύουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Καϊλης και Μιχάλης Αλτουβάς που με τη σειρά τους ζητούν την απόσυρση του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ξεκινά το Animasyros 2020 με "Phygital" εμφάνιση

Το θέμα φαίνεται να παίρνει έκταση, μιας και είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς.

 

Η επιστολή του κ. Αθανασίου αναφέρει:

κ. Πρόεδρε,

κ. Δήμαρχε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μελετώντας τα θέματα της προσεχούς συνεδρίασης του σώματος το ενδιαφέρον μου κέντρισε το 10ο θέμα ΗΔ περί “έγκρισης διενέργειας άσκησης βολών από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης στο νταμάρι του Κινίου” με εισηγητή τον κ. Δήμαρχο. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα εισηγηθεί ο κ. Δήμαρχος στο ΔΣ, κ. Πρόεδρε.

Ψάχνοντας στα συνημμένα βρίσκουμε την αρνητική γνωμοδότηση της Κοινότητας Βάρης για το Κατεργάκι και την θετική της Άνω Σύρου για το νταμάρι στο Κίνι.

Σε ποιο χώρο του νταμαριού άραγε θα γίνουν οι βολές; Στον αναδασωμένο πρώην χώρο της Lafarge που είναι ακόμα εκ του συμβολαίου της υπεύθυνη η Lafarge; Στον χώρο άνωθεν που νοικιάστηκε από τον Δήμο για να εγκατασταθεί επιχείρηση ΑΕΚΚ για να μην μπλοκάρουν τα μεγάλα έργα του Δήμου; Δεν χρειάζεται ρητή συναίνεση του ενοικιαστή; Μήπως στα υπόλοιπα 500.000 στρέμματα ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιοχή; Ένα τοπογραφικό από την τεχνική μας υπηρεσία για να γνωρίζουν τον χώρο οι συνάδελφοι δεν χρειαζόταν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Διακομιδή 61χρονου ασθενούς από την Μύκονο στην Σύρο

Για να μην σας κουράζω, θεωρώ ότι το θέμα έτσι όπως έρχεται, δεν πρέπει να μπει καν σε συζήτηση και να αποσυρθεί έως ότου διερευνηθεί σε συνεργασία με το ΤΕΘ Ερμούπολης και να δημιουργηθεί ο φάκελος με την τρέχουσα νομοθεσία, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, τα έγγραφα του στρατού, της αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τα μέτρα ασφαλείας για τους οικισμούς Αληθινής, Αγ. Βαρβάρας και Κινίου, κ.ο.κ.

Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε ως ΔΣ είναι σίγουρα προς όφελος του εύλογου αιτήματος των Εθνοφυλάκων και του ΤΕΘ.

Συνεπώς παρακαλώ για την απόσυρση του θέματος, εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι σημαντικό, οπότε με ενημερώνετε αναλόγως.

Με εκτίμηση,

Α. Αθανασίου

Δημοτικός Σύμβουλος

Η επιστολή του Νίκου Καϊλη:
κ.κ. συνάδελφοι του Προεδρείου,
κ.κ. συνάδελφοι
σε συνέχεια του μηνύματος του κ. Αθανασίου, θα ήθελα να σας θυμίσω επιπλέον πως το εν λόγω γεωτεμάχιο, όπως ήδη γνωρίζετε, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικής μορφής έκταση εικόνα) με αποτέλεσμα να διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, δεν νομίζω πως αυτή μπορεί ούτε να ενοικιαστεί ούτε να παραχωρηθεί.
Νικόλας Καΐλης
Η επιστολή του Μιχάλη Αλτουβά:

Κ. Πρόεδρε,

κ. Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να συμφωνήσω με τον συνάδελφο Αλέξη Αθανασίου. Με μια πρόχειρη ανάγνωση που έκανα στην νομοθεσία, έτσι όπως έρχεται το θέμα προς συζήτηση αφήνει πολλά περιθώρια για προσφυγές, καταγγελίες κλπ, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η διαδικασία. Να ενημερώσω επίσης ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους των περιοχών πέριξ του λατομείου.
Θα ήταν λοιπόν σκόπιμα να αποσυρθεί το θέμα και να  έρθει σε προσεχές ΔΣ με το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται για μια τέτοια ενέργεια.
Αλτουβάς Μιχάλης
Δημοτικός Σύμβουλος