Πρόγραμμα προστασίας του αγγελοκαρχαρία στις Κυκλάδες

Ο εικονιζόμενος καρχαρίας είναι ένας Aγγελοκαρχαρίας. Οι Αγγελοκαρχαρίες, ή αλλιώς Ρίνες, είναι πεπλατυσμένοι καρχαρίες που αποτελούν μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες καρχαριών στο κόσμο.

Στη Μεσόγειο εντοπίζονται 3 είδη  (Ακανθορίνα, Ματορίνα και Αγγελοκαρχαρίας), με τους μεσογειακούς πληθυσμούς τους να έχουν χαρακτηριστεί Κρισίμως Κινδινεύοντες από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) λόγο της ραγδαίας μείωσης τους και τοπικών εξαφανίσεων σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Οι κύριες απειλές τους είναι η παρεμπίπτουσα αλιεία από τράτες, δίχτυα και παραγάδια βυθού καθώς και η συνολική υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Με στόχο την βελτίωση και ενίσχυση της διατήρησής τους στην Ελλάδα, η iSea υλοποιεί το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο», με τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός σημαντικών περιοχών για τα 3 είδη, η βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και τοπικών φορέων. Οι δράσεις του προγράμματος θα επικεντρωθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για τους Μεσογειακούς πληθυσμούς των 3 ειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παρατηρήσεις των 3 ειδών ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την κατανομή τους στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν χρειαζόμαστε τη βοήθειά όλων.

Καλούμε όσους έχουν εντοπίσει αγγελοκαρχαρίες, ακόμα και σε ιχθυοπωλεία (αν και προστατευόμενα είδη δυστυχώς ακόμα υπάρχουν περιστατικά αλίευσης και εμπορίας), να επικοινωνήσουν μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους: στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα της iSea στο Facebook (https://www.facebook.com/iSea.org), κάνοντας μια σχετική ανάρτηση στο Facebook Group Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο (https://www.facebook.com/groups/sharksingreece), μέσω iNaturalist (https://bit.ly/3jHy2X7), ή στέλνοντας email στο [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Χρήστος Ευστρατίου στο συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου

Βοήθησέ μας να εντοπίζουμε όλες τις σημαντικές περιοχές στην Ελλάδα και συνέβαλε ουσιαστικά στην προστασία αυτών των χαρισματικών ειδών.