«Όχι στις μάσκες και μείωση αριθμού μαθητών στην τάξη» . Καταλήψεις στα Λύκεια της Σύρου

Στο αστερισμό της κατάληψης μπήκαν από σήμερα, Δευτέρα 21/9, αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα τους και τα Λύκεια της Σύρου (ΕΠΑΛ, ΓΕΛ και ΕΙΔΙΚΌ ΣΧΟΛΕΙΟ).
 
Tα αιτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών μέσα στην τάξη. Οι μαθητές έβαλαν λουκέτα ζητώντας διαφορετικά μέτρα κατά της πανδημίας -εκτός από τη χρήση μάσκας- όπως είναι τα ολιγομελή τμήματα και η τήρηση των αποστάσεων.
 
Το Cyclades24.gr, βρέθηκε στο σχολεία της Σύρου και συνομίλησε με τους καταληψίες μαθητές, οι οποίοι μας μετέφεραν τα προβλήματα, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση μάσκας στα σχολεία, σημειώνοντας ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί “όσο χρειαστεί”.
Οι συμμετέχοντες στην κατάληψη έχουν κλείσει τις εισόδους των σχολείων με θρανία και καρέκλες, ενώ έχουν υψώσει και πανό. Σύμφωνα με τους μαθητές σήμερα το πρωί από τους 260 που ψήφισαν οι 215 στάθηκαν υπέρ των καταλήψεων και των αιτημάτων, ενώ αύριο το πρωί θα γίνει νέα ψηφοφορία για το αν θα συνεχιστεί η κατάληψη.
Οι μαθητές όπως αναφέρουν, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία και περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας κάτι το οποίο δε δύναται να υποστηριχτεί από το σύστημα της παιδείας. Οι ίδιοι μας δήλωσαν ότι έχουν στο πλευρό τους το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια τους.
Οι μαθητές που συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη για ότι συμβεί στη κατάληψη, με το σύνολο των μαθητών που συμμετέχει στη κατάληψη να δεσμεύεται για την ασφάλεια του σχολείου και να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Για τις καταλήψεις ενημερώθηκε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Αστυνομία, ενώ οι μαθητές παραμένουν στους αύλειους χώρους των σχολείων τους.
 
Από την αντίθετη πλευρά βρίσκονται και αρκετοί γονείς και μαθητές οι οποίοι αντιδρούν με αυτή την κίνηση, ενώ ζητούν να παρέμβει εισαγγελέας καθώς θεωρούν ότι η διαδικασία της κατάληψης είναι παράνομη, διότι δεν έχουν συγκροτηθεί μαθητικά συμβούλια, ενώ οι γονείς μας κατήγγειλαν ότι οι μαθητές υποκινούνται….
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Γυμνάσια της Σύρου, θα αποφασίσουν για το αν θα κάνουν κι αυτά κατάληψη, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει και συνέχεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης