“Ο ναυτικός πλούτος και η παράδοση της χώρας μας να συνεχίσει να υπάρχει και να κληρονομηθεί στους απογόνους μας”

Επιστολή του Πλοίαρχου Ε.Ν. Ισίδωρου Μαμίδη στον αρχηγό του ΓΕΝ για την διάσωση του φάρου στην βραχονησίδα Διδύμη της Σύρου

“Ο ναυτικός πλούτος και η παράδοση της χώρας μας να συνεχίσει να υπάρχει και να κληρονομηθεί στους απογόνους μας”

Επιστολή του Πλοίαρχου Ε.Ν. Ισίδωρου Μαμίδη στον αρχηγό του ΓΕΝ για την διάσωση του φάρου στην βραχονησίδα Διδύμη της Σύρου

Αξιότιμε Ναύαρχε,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την τραγική κατάσταση που επικρατεί εις το εσωτερικό του αρχαιότερου Φάρου της Ελλάδος (1834) Bραχονησίδoς Διδύμη της Nήσου Σύρου. Είμαι βέβαιος ότι είστε ενήμερος της κατάστασης από την Υπηρεσία Φάρων Π.Ν.

Στην ίδια κατάσταση ευρίσκονται και πολλοί άλλοι Φάροι – πραγματικά έργα τέχνης που εξυπηρέτησαν κι εξακολουθούν να εξυπηρετούν την ναυτιλία όλα αυτά τα χρόνια (Ταμέλος, Γαύριο, Φάρος Βραχονησίδος Ψαθούρα κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η ιστορία της Σύρου στο OTE HISTORY

Κατανοώ τις Εθνικές προτεραιότητες του ΠΝ και τις δικές σας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, φρονώ, όμως, ότι μία από μέρους σας εντολή προς την Υπηρεσία Φάρων θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες για την επισκευή και διατήρηση αυτών των σπάνιων μνημείων.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στις 17 09 2020 ο υποφαινόμενος  Πλοίαρχος ΕΝ και ο Ιατρός κος ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ πραγματοποιήσαμε συμβολικά θαλάσσια διαδρομή, ο μεν πρώτος με καγιάκ ο δε δεύτερος με ελεύθερη κολύμβηση, γύρω από την νήσο Διδύμη, προσθέτοντας την προσπάθειά μας σε άλλες παλαιότερες ενέργειες κι εκδηλώσεις πολιτών της Σύρου.

Για να μην μακρηγορώ, καθώς γνωρίζω ότι το κόστος επισκευής είναι αρκετά υψηλό, ΠΡΟΤΕΙΝΩ να διενεργηθεί επιθεώρηση και καταγραφή των ζημιών από την Υπηρεσία σας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η επισκευή τόσο του Φάρου της Σύρου όσο και των ιστορικών Φάρων – Μνημείων της υπολοίπου Ελλάδας να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να βρεθούν οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σύρος: Ο ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης απολαμβάνει οικογενειακές διακοπές και ψωνίζει από τη λαϊκή

Ελπίζω ότι η πρότασή μου αυτή θα έχει ευμενή αντιμετώπιση από μέρους σας ώστε ο ναυτικός πλούτος και η παράδοση της Χώρας μας να συνεχίσει να υπάρχει και να κληρονομηθεί στους απογόνους μας και να μην υστερούμε από άλλες γειτονικές μας χώρες (π.χ. Ισπανία), όπου οι Φάροι πλήρως ανακαινισμένοι και συντηρημένοι αποτελούν μνημεία της ναυτικής τους παράδοσης επισκέψιμα από το ευρύ κοινό με το ανάλογο αντίτιμο εισιτηρίου βέβαια.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας,

Εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της άτυπης ομάδας διάσωσης του Φάρου Διδύμης Νήσου Σύρου παραμένουμε στη διάθεση σας ώστε να συνεισφέρουμε εθελοντικά σε οποιαδήποτε ενέργεια αξιολογηθεί από τους αρμόδιους ότι δυνάμεθα να προσφέρουμε. 

Με εκτίμηση,

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΕΦ. ΜΑΜΙΔΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πάρος: Μπούκαρε στον ΟΤΕ με το αυτοκίνητό του!

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν.