«Μια ιστορική απόφαση»

«ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Σας αποστέλλω για δημοσίευση ένα παλιό μου κείμενο του 2009, που αφορά τις θέσεις μελών της τότε μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης, στην πρόταση «Μεταφορά όλων των λυμάτων του νησιού στον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και την αύξηση της δυναμικότητάς του».

Πριν αρκετά χρόνια, αρχές του 2009 η τότε Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει μαζί με τους άλλους δύο Δημάρχους του νησιού μας την συγκέντρωση όλων των λυμάτων του νησιού στον Βιολογικό της Ερμούπολης.

Αυτή η απόφαση μάλιστα θεωρήθηκε από κάποιους «ιστορική» για την πόλη μας και το νησί  μας.

Εμείς τότε είχαμε ασκήσει κάποια κριτική για την απόφαση αυτή, λόγω της μεγάλης οικονομικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και επειδή μια λύση συγκέντρωσης όλων των λυμάτων του νησιού μας στο ΒΙΟΚΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ δεν ήταν διεθνώς αποδεκτή και στην πράξη δεν είχε ευδοκιμήσει ποτέ και πουθενά.

Για την θέση μας αυτή δεχθήκαμε τότε ειρωνείες και ύβρις, μας χαρακτήρισαν αδαείς, ανεύθυνους, ότι ασκούμε μικροπολιτική, είμαστε λαϊκιστές και άλλα παρόμοια.

Τώρα πάλι οι κληρονόμοι και συνεχιστές της τότε δημοτικής αρχής έρχονται με καθυστέρηση 11 χρόνων να μας δικαιώσουν, ανακαλώντας την πιο πάνω «ιστορική» απόφαση, θεωρώντας προφανώς ότι η μόνη αποδεκτή και βιώσιμη λύση για τα λύματα των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Ποσειδωνίας, Γαλησσά είναι η κατασκευή ενός νέου βιολογικού εντός των ορίων των ως άνω οικισμών.

Αλλά τις ειρωνείες και τους χλευασμούς δεν τους παίρνουν πίσω, ούτε μας λένε τουλάχιστον μια συγγνώμη. Άλλωστε για την συγγνώμη χρειάζεται παλληκαριά και φιλότιμο.

Εμάς όμως δεν μας πειράζει, διότι πράξαμε κατά συνείδηση και κάναμε αυτό που έπρεπε, για το καλό όχι μόνο της Ερμούπολης, αλλά και όλου του νησιού.

————————

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Κύριε Διευθυντά,

 

Βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση κάθε έντιμης, σοβαρής και υπεύθυνης διοίκησης, αυτή που με μια φράση καθιερώθηκε να λέγεται «χρηστή διοίκηση» είναι να προτείνονται λύσεις και να παίρνονται αποφάσεις, όχι “ονειρεμένες” όχι αυτές που “αρέσουν” σε κάποιους, λίγους ή πολλούς αλλά να είναι αν όχι άμεσα “εφικτές” τουλάχιστον να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι πότε θα αρχίσουν, πότε θα τελειώσουν, πόσο θα κοστίσουν σε χρήμα και σε επιβάρυνση περιβάλλοντος, που θα βρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση του “έργου”, με μια φράση πόσο και ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ακατάσχετο μισθού μέχρι τα 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο

Έτσι λέει και το Σύνταγμά μας, ότι δηλαδή δεν έρχεται στη Βουλή κανένα σχέδιο νόμου προς ψήφιση, όταν δεν υπάρχει και σχετική πρόβλεψη πόσο θα κοστίσει η υλοποίηση του νόμου αυτού και εάν υπάρχουν τα κονδύλια. Όταν συζητούνται και παίρνονται αποφάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, κρατικό, περιφερειακό, νομαρχιακό, διαδημοτικό, δημοτικό, οικογενειακό, κ.λπ. χωρίς αυτές τις βασικές προϋποθέσεις κάθε λογικός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, εύκολα καταλαβαίνει ότι μιλάμε για “όνειρα θερινής νυκτός” ή για κουβέντες του αέρα ή για την γνωστή φράση, « ποιος κοροϊδεύει ποιόν και γιατί». Έτσι αποφάσεις από οποιοδήποτε φορέα και αν λαμβάνονται και με οποιαδήποτε πλειοψηφία που απλώς “χαϊδεύουν” τα αυτιά ή τις τσέπες κάποιων, χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, διερωτώμαι αν μπορούν να βαφτίζονται σαν «ιστορικές» και για ποιο λόγο.  Μήπως γιατί δεν ξέρουμε πότε και από ποιόν θα υλοποιηθούν και ποιος θα τις πληρώσει ; Αποφάσεις ιστορικές είναι οι άμεσα υλοποιήσιμες που φέρνουν αποτέλεσμα θετικό και είναι οι φθηνές, συμφέρουσες, σύντομες, ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις κάθε κοινωνικού προβλήματος.

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα  ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμούπολης με μεγάλη πλειοψηφία η αύξηση της δυναμικότητας του Βιολογικού Ερμούπολης και η συγκέντρωση όλων των λυμάτων του νησιού στον Βιολογικό αυτό. Αυτή η απόφαση θεωρήθηκε από κάποιους ως «ιστορική» απόφαση για την πόλη μας και το νησί μας. Και την καμαρώνουν ως μεγάλο επίτευγμα οι Δήμαρχοι ΄Ανω Σύρου και Ποσειδωνίας, οι οποίοι αντί άλλων ευχαριστιών προς τον Δήμαρχο Ερμούπολης, καυτηριάζουν τους μειοψηφήσαντες πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους στολίζουν με τις ακόλουθες φράσεις : ότι είναι αδαείς, ασκούν μικροπολιτική, είναι λαϊκιστές και με άλλα ηχηρά παρόμοια.

Εμείς πάνω από όλα σεβόμαστε τις απόψεις και τις θέσεις όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών συμβούλων, όπως και των Δημάρχων ΄Ανω Σύρου και Ποσειδωνίας και κανέναν δεν χαρακτηρίσαμε με οποιοδήποτε κοσμητικό ή μη επίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αναστολή κατά προστίμου ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία δύο υπαλλήλων

Επειδή πιστεύουμε ότι ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και υπηρετούμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας, στην πρόταση για αύξηση της δυναμικότητας – αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, ώστε ακίνδυνα ν΄ αναλάβει τα λύματα του γειτονικού οικισμού της Βάρης (μετά από κατάλληλη προεπεξεργασία τους στον τόπο παραγωγής τους) ψηφίσαμε θετικά, γιατί υπήρχε πρόβλεψη συγκεκριμένης χρηματοδότησης του έργου αυτού.

Όσον αφορά όμως την πρόταση για την μεταφορά των λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης των οικισμών Φοίνικα, Ποσειδωνίας, Γαλησσά, κ.λπ.  ζητήσαμε πρόσθετες εγγυήσεις για το ασφαλές αποτέλεσμα της λύσης αυτής. Διότι και ο πιο αδαής ξέρει ότι για να έλθουν τα λύματα από τους οικισμούς αυτούς στην Ερμούπολη πρέπει να σκάψουμε το νησί σε όλο το μήκος και το πλάτος του και ακόμη αυτή η απόφαση ελήφθη χωρίς καν να στηρίζεται το έργο σε κάποια χρηματοδότηση ή έστω σε κάποια πρόβλεψη χρηματοδότησης, σε κάποια μελέτη, σε κάποιο χρονοδιάγραμμα του έργου, πότε θα αρχίσει, πότε θα τελειώσει. Επίσης το κόστος λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, την πιθανή επιβάρυνση των Ερμουπολιτών από την λειτουργία του ΒΙΟΚΑ, αλλά και τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Και αναζητήσαμε επίσης και εναλλακτική πρόταση για να συγκρίνουμε τα οικονομικά μεγέθη , την οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση κάθε λύσης και μετά να αποφασίσουμε Αυτά τα στοιχεία ή έστω πληροφορίες δεν μας δόθηκαν καθόλου και αν υπάρχουν, ας μας διαψεύσουν εδώ και τώρα. Με αυτά τα δεδομένα βγαίνει αυτή η «ιστορική» απόφαση και όσοι είχαν επιφυλάξεις και μειοψήφησαν χαρακτηρίστηκαν αδαείς, ανεύθυνοι, λαϊκιστές και ότι ασκούν μικροπολιτική.

Ελάχιστα χρόνια όμως πριν ο κ. Δήμαρχος Ερμούπολης δεν ήθελε καν να ακούσει για μια τέτοια λύση και διακήρυττε σαν ειδικός και καλά ενημερωμένος ότι η λύση της συγκέντρωσης όλων των λυμάτων του νησιού στον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης δεν είναι διεθνώς αποδεκτή και στην πράξη δεν έχει ευδοκιμήσει, διότι όπως έλεγε τότε υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι υγείας και ρύπανσης του περιβάλλοντος, γι΄ αυτό θα  έπρεπε οι δύο Δήμοι Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας από κοινού να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός τουλάχιστον ΒΙΟΚΑ στα διοικητικά τους όρια.  Το ίδιο έλεγε και ο Δ/ντής της ΔΕΥΑΕ κ. Γ. Βακόνδιος, ο οποίος προς τιμή του υποστηρίζει και σήμερα το ίδιο. Σύμφωνα με αυτά σημαίνει, ότι τα επιστημονικά δεδομένα που επικαλούντο τότε, δεν έχουν αλλάξει.  Εάν έχουν αλλάξει να μας τα πουν ειδικοί επιστήμονες. Αυτό ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για να προστατεύσουμε την πόλη μας και εισπράξαμε τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς που προανέφερα για να μην πω τίποτα χειρότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Ας κρίνουμε το χθες κοιτώντας το σήμερα»

Ο κ. Δήμαρχος Ερμούπολης ποτέ του δεν εξήγησε αυτή την αλλαγή πλεύσης και την στροφή των 180 μοιρών σε σχέση με εκείνα που έλεγε και υποστήριζε μέχρι τελευταία. Δεν έχει βγει ποτέ μέχρι σήμερα καθαρά και ξάστερα να μας πει ότι άλλαξαν τα δεδομένα και συμφέρει την Ερμούπολη να πάρει όλα τα λύματα του νησιού και τα πελαγίσια. Με βάση τα πιο πάνω ο κάθε ένας που έχει τον κοινό νου και την κοινή λογική ας σκεφθεί και ας κρίνει ποιος είναι αδαής, ποιος είναι λαϊκιστής, ποιος ασκεί μικροπολιτική και ποιος κινείται από αγάπη και ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των συμπολιτών του.

Λυπάμαι, αλλά νομίζω ότι δεν θα επανέλθω πλέον σε αυτό το θέμα. Μια και ο κ. Δήμαρχος Ερμούπολης δεν παίρνει θέση και γι΄ αυτήν την αλλαγή πλεύσης του κατά 180 μοίρες. Αλλά βάζει άλλους να «καθαρίζουν’ για λογαριασμό του και εκείνος να δρέπει δάφνες εκ του ασφαλούς.

Εμείς του ζητάμε ένα και μόνο πράγμα να μας πει : Πότε ασκούσε υπεύθυνη πολιτική και όχι μικροπολιτική ; Πριν λίγο καιρό που αντιδρούσε έντονα στην ιδέα της συγκέντρωσης όλων των λυμάτων του νησιού στον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης με επιχειρήματα ή τώρα που άλλαξε πλεύση και τακτική και πήρε την μεγάλη και «ιστορική» απόφαση ;

 

Με τιμή

 

ΚΩΝ. ΔΑΦΝΑΣ

Μειοψηφήσας Σύμβουλος

κατά την λήψη της «ιστορικής» αυτής απόφασης.

Σύρος, 21 Μαΐου 2009