Κυκλάδες: Παρακολουθούσε τους γείτονες με παράνομες κάμερες – Πρόστιμο 8.000 ευρώ σε επιχειρηματία

Στην επιβολή προστίμου ύψους 8.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κρίνοντας ότι προέβη σε παράνομη επεξεργασία δεδομένων μέσω συστήματος βίντεο επιτήρησης που είχε εγκατεστημένο σε κατοικία του σε νησί των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο επιχειρηματίας καταγγέλθηκε στην Αρχή από τρεις γείτονες του και μία εταιρεία, ότι οι δύο περιστρεφόμενες αδιαλείπτως κάμερες που έχει τοποθετημένες παράνομα στην κατοικία του παρακολουθούσαν επί 24ώρου τις ιδιοκτησίες τους καθώς και τον δρόμου προς την ιδιοκτησία τους. Η πρώτη κάμερα είναι τοποθετημένη στην πύλη ιδιοκτησίας του καταγγελλόμενου και λαμβάνει παρανόμως εικόνα από παράπλευρη οδό. Η δεύτερη κάμερα τοποθετήθηκε στην νοτιοδυτική γωνιά του ακινήτου ιδιοκτησίας του καταγγελλόμενου στη στέγη με δυνατότητα στρέψης και εστίασης και λαμβάνει παρανόμως εικόνα από την ιδιοκτησία τους.

Μάλιστα οι καταγγέλλοντες γείτονες προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους ενώπιον της Αρχής ανάμεσα στις φωτογραφίες που προσκόμισαν (11 στο σύνολο τους), υπήρχαν και φωτογραφίες οι οποίες είχαν ληφθεί από τις επίμαχες κάμερες του καταγγελλόμενου και τις οποίες εξασφάλισαν, όταν στο πλαίσιο αντιδικίας που είχαν με τον επιχειρηματία, τις είχε προσκομίσει ο ίδιος ενώπιον αρμόδιας αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Διατήρηση του ύψους χρηματοδότησης του Προγράμματος της ΕΕ «Στήριξη Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους»

Κατά αυτόν τον τρόπο, προσβάλλεται το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των τριών πρώτων καταγγελλόντων, καθώς και των εργαζομένων της εκ των καταγγελόντων εταιρείας της οποίας ο πρώτος εκ των καταγγελλόντων αποτελεί νόμιμο εκπρόσωπο. Οι εν λόγω κάμερες και οι καταγραφές τους έχουν σκοπό να χρησιμοποιηθούν παρανόμως από τον καταγγελλόμενο επιχειρηματία στο πλαίσιο αντιδικίας του με τους καταγγέλλοντες, την οποία αναιτίως και με μη σύννομα κίνητρα έχει προκαλέσει προκειμένου να προκαλέσει στους καταγγέλλοντες οικονομική και ηθική ζημία.

Δεν απέδειξε τη νομιμότητα

Όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, η Αρχή έκρινε ότι ο καταγγελλόμενος παρά την υποχρέωση λογοδοσίας που τον βαρύνει και απορρέει από άρθρο 5 παρ. 2 ΓΚΠΔ απέτυχε να αποδείξει τη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, καθώς δεν παρουσίασε, ούτε έθεσε υπόψη της Αρχής έγγραφη τεκμηρίωση της συμμόρφωσης, προ της εγκατάστασης των καμερών, προς τους κανόνες και αρχές που απορρέουν από τα σχετικά άρθρα του ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με την υπ’ αρ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ερμούπολη: Στην... αναμονή για τις θερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επίσης ο καταγγελόμενος δεν προσκόμισε, αν και ζητήθηκε ρητά από την Αρχή κατά την ακροαματική διαδικασία, παραστατικά (π.χ. τιμολόγια αγοράς των καμερών, αποδείξεις) ή άλλα έγγραφα (π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις εκείνου που εγκατέστησε τις κάμερες) από τα οποία να αποδεικνύεται ο χρόνος αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος, επιπλέον δε απέφυγε τόσο κατά την ακρόαση όσο και στα υπομνήματά του να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος, που θα αποτελούσε σημαντικό στοιχείο για την κρίση του ζητήματος εάν ο σκοπός επεξεργασίας αφορούσε την προστασία της ιδιοκτησίας του, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ο επιχειρηματίας φοβούμενος την εγκληματικότητα που επικρατεί στο νησί, τοποθέτησε κάμερες στην οικία του για την ασφάλεια της ιδιοκτησίας του για τους παρακάτω λόγους: τυγχάνει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους … στην Ελλάδα γνωστός για την επιχειρηματική του δράση και την οικονομική του ευμάρεια, η οικία του βρίσκεται εκτός σχεδίου σε ερημική τοποθεσία, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια ιδίως από τους παράνομους, χωρίς «χαρτιά» διαμένοντες και οι καταγγέλλοντες απασχολούσαν δεκάδες παράνομους εργαζόμενους για την ανέγερση παράνομου οικοδομήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Condé Nast Traveller: Αφιέρωμα στους 12 ομορφότερους νησιωτικούς οικισμούς - Την τιμητική τους έχουν οι Κυκλάδες

Στην ανοικτή ομάδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook με … μέλη … αναρτώνται φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας των κατοίκων της Φ που βλέπουν τους δημόσιους δρόμους με τους διαρρήκτες των κατοικιών τους. Αυτή είναι η καθημερινότητα στη Φ, ακόμα και το χειμώνα και η τοποθέτηση καμερών είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι καθώς κάθε άλλη προστασία (πχ με συναγερμό), έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.