Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Καθυστερούν οι δηλώσεις, προς κατάργηση τα υποθηκοφυλακεία

Το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία (είναι οι περιοχές όπου δεν είχαν ανατεθεί οι μελέτες λόγω δικαστικών εμπλοκών) για το Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία έχει πάει πίσω και δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Γενικότερα, η διαδικασία είναι σχετικά απλή και τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν (και ηλεκτρονικά) είναι λίγα.

Ωστόσο, ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται το ακίνητό του για να το εντοπίζει πάνω στους χάρτες. Εκτός από το έντυπο της δήλωσης πρέπει να υποβληθούν: απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας αλλά και εγγράφου που αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.ά.). Σημειώνεται πως το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Άρωμα... Συλλόγου Γυναικών Τήνου με βράβευση Νίκου Σολάρη!

Προς κατάργηση τα υποθηκοφυλακεία

Παράλληλα, προς κατάργηση οδεύουν τα υποθηκοφυλακεία της χώρας έως και το 2022, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στο νομό Κυκλάδων, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των “Νέων”.

Τα υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιες υπηρεσίες που χειρίζονται την ακίνητη περιουσία. Από τα 390 συνολικά που λειτουργούσαν, τα 33 είναι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που στελεχώνονται από 325 δημοσίους υπάλληλους, ενώ τα υπόλοιπα 357 στελεχώνονται με δυναμικό που δεν μισθοδοτείται από το Δημόσιο αλλά από μέρος των εσόδων του εκάστοτε υποθηκοφύλακα.

Τα υποθηκοφυλακεία φαίνεται να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Ήδη το Κτηματολόγιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εφαρμόζει πρόγραμμα για την κατάργηση υποθηκοφυλακείων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2022 (βλέπε σχετικό πίνακα). Εως τώρα έχουν καταργηθεί τα υποθηκοφυλακεία σε Περιστέρι, Ναύπλιο και Χίο. Διευκρινίζεται ότι οι συναλλαγές που εκτελούνται σήμερα στα υποθηκοφυλακεία θα γίνονται στα αντίστοιχα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους, που ανοίγουν ταυτόχρονα με τις αντίστοιχες καταργήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πάρος: Φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ προκάλεσε το χθεσινό μπλακ-άουτ

Οπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων σημαίνει επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ηδη, οι περισσότερες συναλλαγές με το κοινό γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια στην ενότητα «Εργα υποδομής / Γεωχωρικές Υπηρεσίες / Γεωπύλη Inspire), μπορούν, μεταξύ άλλων, να βρουν: σε ποιες περιοχές λειτουργεί το Κτηματολόγιο, να δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών, να επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, να ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν). Η νέα υπηρεσία ανακοινώθηκε χθες από το Κτηματολόγιο. Μέσω αυτής, δίνεται επίσης η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να πληροφορηθούν για τη διαθεσιμότητα καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά έγχρωμων αεροφωτογραφιών και ψηφιακών μοντέλων εδάφους. Και βεβαίως μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τα όρια όλων των ακινήτων που έχουν καταγραφεί σε μια περιοχή.