Εγγυήσεις από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου για τη διενέργεια βολών στο λατομείο του Βούλια – Δεν πήρε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο

Σε αναβολή οδηγήθηκε η λήψη απόφασης από μέρους του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση έκτασης του λατομείου στη θέση Βούλιας με σκοπό τη διενέργεια βολών με όπλα, κατόπιν αιτήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Ως προς το θέμα της ασφάλειας υπάρχουν πλέον εγγυήσεις από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Συνταγματάρχη Γεώργιο Μπούρα, ο οποίος διαβίβασε σχετικό έγγραφο στο Δήμο, τονίζοντας ότι ο χώρος του λατομείου είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για τη διενέργεια βολών.

Ωστόσο, εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις από δημοτικούς συμβούλους ως προς τη νομιμότητα μιας απόφασης παραχώρησης του λατομείου για το συγκεκριμένο σκοπό. Νομιμοποιούνται οι Δήμοι και γενικότερα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις τη στιγμή μάλιστα που η έκταση του λατομείου χρησιμοποιείται ως χώρος επεξεργασίας αδρανών υλικών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ποια ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά στις Κυκλάδες - Έκτος λίστας (προς το παρόν) η Σύρος

Γι αυτό και αποφασίστηκε η νομική διερεύνηση του θέματος το οποίο αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης συνοδευόμενο από σχετική εισήγηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου.

Η επιστολή του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύρου, η οποία προτείνει τη χρήση του λατομείου Βούλια ως κατάλληλο για τη διενέργεια βολών είναι η ακόλουθη:

«Η υπηρεσία μας μετά από σχετική αναζήτηση και εξέταση, κατέληξε πως η καταλληλότερη περιοχή για αυτά το σκοπό είναι το λατομείο στην περιοχή Βούλιας.

Ο χώρος του λατομείου αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο χώρο για την πραγματοποίηση βολών, καθώς παρέχει λόγω φυσικής διαμόρφωσης την μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν μόνιμο πεδίο βολής, ούτε θα πραγματοποιηθεί καμία κατασκευή, τροποποίηση ή αλλοίωση του εδάφους ή του περιβάλλοντος χώρου. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται δύο έως τρείς φορές ετησίως περί τα τέλη Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου αντίστοιχα, για την πραγματοποίηση βολών ελαφρών όπλων ευθυτενούς τροχιάς (τυφεκίων ή πιστολιών), έχοντας διασφαλίσει απόλυτα την ασφάλεια των πολιτών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ευελπιστούμε στη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χρήση της εν λόγω περιοχής».

Σημειώνεται, επίσης, ότι θετική συγκατάθεση για τη διενέργεια άσκησης βολών έχει δώσει και η εταιρία Θεόφιλος & Ιωσήφ Ρούσσος Ο.Ε., η οποία μισθώνει και εκμεταλλεύεται το χώρο του λατομείου.