Δύο ερωτήσεις στη Βουλή για τις Κυκλάδες για Σίφνο και Ανάφη από τον ΜΕΡΑ 25

Δύο ερωτήσεις για τις Κυκλάδες κατέθεσα στη Βουλή η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα. Η μία αφορούσε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου και η άλλη τα προβλήματα του λιμανιού της Ανάφης:

Αναλυτικότερα:

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου»

Με πρόσφατη επιστολή της η Δήμαρχος Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη εκφράζει έκκληση για άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου. Όπως σημειώνει η Δήμαρχος στην επιστολή της:

«Με χαρά διαπιστώνουμε ότι δρομολογούνται ενέργειες για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών σε άλλα νησιά. Λυπούμαστε, όμως, που η Σίφνος, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας, δεν τυγχάνει του ανάλογου ενδιαφέροντος.

Με κατανόηση και συμπάθεια, σεβαστήκαμε και σεβόμαστε τις αντικειμενικές δυσκολίες μιας ιδιαίτερα απαιτητικής περιόδου, προσμένοντας υπομονετικά να “…έρθει και η σειρά μας”. Όμως:

-Το απολύτως σεβαστό δικαίωμα του ενός από τους δυο γιατρούς να λάβει την άδειά του, συνεπάγεται για το νησί της Σίφνου έναν (!!!) και μόνο γιατρό, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο τους 2.625 μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ηλικιωμένους και παιδιά, υπό συνθήκες covid!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στη Νάξο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης

-Το Ιατρείο της Σίφνου καθαρίζεται από υπάλληλο του Δήμου Σίφνου, που φυσικά δεν “περισσεύει” λόγω των τεράστιων αναγκών της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

-Ο οδηγός του ασθενοφόρου, κατά το διάστημα της νόμιμης άδειάς του, αναπληρώνεται από οδηγούς του Δήμου, που βεβαίως έχουν όλη την καλή διάθεση να εξυπηρετήσουν τις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν, καλύπτοντας παράλληλα και τις ανάγκες της Υπηρεσίας τους.

-Οι συμβάσεις του υπαλλήλου με ειδικότητα ΤΕ τεχνολόγου ακτινολόγου και της υπαλλήλου με ειδικότητα ΤΕ νοσηλεύτριας σε λιγότερο από 3 μήνες λήγουν (17 Δεκεμβρίου 2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτινογραφίες που έγιναν κατά το τρέχον έτος (Ιανουάριος — Σεπτέμβριος 2020) είναι περίπου 2.000 (καλύπτονται και ανάγκες “όμορων” νησιών), ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες που προσφέρει η συμβασιούχος νοσηλεύτρια είναι εξαιρετικά πολύτιμες σε ένα Ιατρείο, τη μοναδική δομή υγείας του νησιού μας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα 24ωρες το 24ωρο! Κατόπιν των ανωτέρω:

Σας καλούμε να “κοιτάξετε” και τη ΣΙΦΝΟ!!!

Σας καλούμε να δρομολογήσετε ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του Ιατρείου μας, όπως αυτά έχουν αναλυτικά διατυπωθεί στο υπ’ αρ. πρωτ. 244/21.1.2020 έγγραφό μας καθώς και στο από 1771/13.5.2Ο20 υπόμνημα του Δήμου και φορέων της Σίφνου και έχουν υποβληθεί τόσο κατά τη συνάντησή σας με τον υποδιοικητή της 2ης ΔΥΠΕ (από το Νοέμβριο του 2019) και με το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας (στα τέλη Ιουλίου) όσο και με τη Διοίκηση της 2 ης ΔΥΠΕ σε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Συγχαρητήρια της ΟΝΝΕΔ Νάξου στους επιτυχόντες μαθητές

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης του Πολυδύναμου Ιατρείου Σίφνου με μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ικανοποιηθούν οι τρέχουσες, υπαρκτές ανάγκες;
  2. Εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των σχεδόν 2500 μόνιμων κατοίκων του νησιού, αλλά και τους ελάχιστους ιατρούς και νοσηλευτές που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 

Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Προβλήματα στο Λιμάνι της Ανάφης»

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκύψει προβλήματα στο λιμάνι της Ανάφης με πιο πρόσφατο το συμβάν που σημειώθηκε στις 27/09/2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δήμος Μυκόνου: Υπερδιπλασιάστηκε η δαπάνη για την διαχείριση των αδέσποτων

Σύμφωνα με μαρτυρίες: «το πλοίο της επιδοτούμενης γραμμής Superferry ΙΙ, που αναπληρώνει τα δρομολόγια της εταιρείας Anek Lines, αρνήθηκε την επιβίβαση όλων των οχημάτων στους οδηγούς ενώ οι ίδιοι είχαν τα απαραίτητα εισιτήρια για να ταξιδέψουν.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των επιβατών των οχηματαγωγών και των υπαλλήλων της εταιρείας. Υλικές ζημιές προξενήθηκαν σε αυτοκίνητα, διακυβεύτηκε η σωματική ακεραιότητα των επιβατών και γενικά δημιουργήθηκε μια χαοτική κατάσταση με αποτέλεσμα ένας επιβάτης του πλοίου, εν μέσω της έντασης να πάθει κρίση πανικού και να διακομιστεί στο αγροτικό ιατρείο.»

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Είναι ενήμερος για το περιστατικό;
  2. Για ποιο λόγο δεν επετράπη η επιβίβαση των ταξιδιωτών παρότι είχαν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον με εικόνες που δεν τιμούν κανέναν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα