“Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις τύχες των παιδιών μας”

Διαμαρτυρία από 22 γονείς παιδιών των Νηπιαγωγείων Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα για την ασφαλή μεταφορά τους από και προς τις σχολικές τους μονάδες

“Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις τύχες των παιδιών μας”

Διαμαρτυρία από 22 γονείς παιδιών των Νηπιαγωγείων Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα για την ασφαλή μεταφορά τους από και προς τις σχολικές τους μονάδες

Ανοικτή επιστολή υπογεγραμμένη από 22 γονείς τριών Νηπιαγωγείων της Σύρου, Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα, κατατέθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, με αίτημα την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες του νησιού.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Αξιότιμε Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων,
Κύριε Γιώργο Λεονταρίτη,
Σας καταθέτουμε ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από τους γονείς των Νηπιαγωγείων Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα, σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των νηπίων-μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες του νησιού.
Οι παρακάτω υπογράφοντες γονείς των νηπίων, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από και προς τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία.
Με την παρούσα ζητάμε να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων νηπιαγωγείων, καθώς υπάρχει απόσταση από τον κεντρικό δρόμο έως αυτά.
Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατον να μεταφέρονται με το λεωφορείο της γραμμής, καθώς είναι επικίνδυνο τα νήπια να διανύουν τις συγκεκριμένες αποστάσεις ασυνόδευτα.
Ειδικότερα, ζητάμε την άμεση δρομολόγηση μεταφορικών μέσων, τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά των νηπίων από τις κατοικίες τους έως την πόρτα του σχολείου. Σας παραπέμπω στη διευκρινιστική εγκύκλιο 2 (ημ/νια 24/01/2019) της υπ’αριθ. 50025/19-9-2018 ΚΥΑ για την “Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες”.
Όλοι οι υπογράφοντες γονείς των νηπίων έχουμε καταθέσει  αίτηση στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στις οποίες αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η κάθε οικογένεια αδυνατεί να μεταφέρει τους μαθητές από τις απομακρυσμένες κατοικίες τους στις εκάστοτε σχολικές μονάδες που ανήκουν και υποχρεούνται να φοιτήσουν.
Σας καλούμε σε ανοιχτό διάλογο, με σκοπό την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας (εγκύκλιος 2 ημ/νια 24-01-2019) και κατ’ επέκταση την επίλυση του προβλήματος, ελπίζοντας να επιδείξετε την πρέπουσα ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα.
Το δικαίωμα της δωρεάν φοίτησης και μεταφοράς των παιδιών μας θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο.
                                                                                                        Με εκτίμηση,
                                                                                            Οι  Γονείς των  Νηπιαγωγείων
                                                                                          Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας, Φοίνικα
Γονείς Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου                                       
Γρυπάρης Γιάννης (Γρυπάρη Πολυξένη)
Κοντιζά Κατερίνα (Σουκάκου Μαρία)
Ξαγοράρη Ευγενία ( Αλαφούζου   Κατερίνα)
Ρούσσου Νικολέττα (Βοπόπουλος Αντώνης)
Ρουσσουνέλου Ελένη (Ρηγούτσος Μάξιμος)
Γονείς Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας
Βιδάλη Κατερίνα (Ρούσσου Δανάη)
Ζαγοριανού Μαρία (Κωνσταντίνου Φίλιππος-Χρίστος)
Κοντινοπούλου Κατερίνα (Ξανθάκος Συμεών)
Κυριάκου Βασιλική (Ντάφος Κων/νος, Ντάφου Έλλη)
Μόσχου Χριστίνα (Βαρθαλίτου Τερέζα)
Νομικού Άννα (Ρούσσος Μάριος)
Παλαιολόγος Ιωσήφ (Παλαιολόγος Ορέστης)
Γονείς Νηπιαγωγείου Φοίνικα
Βακονδίου Καρμέλα (Ρούσσου Μαρία)
Βουτσίνου Γεωργία (Δαρζέντας Βαγγέλης)
Καλαντζή Λουκία (Δαμιανός Κατερίνα)
Μαραγκουδάκη Αργυρούλα (Βαμβακάρη Φανερωμένη)
Μερκάι Φλοριμόντ (Μερκάι Άλεξ)
Ροδάι Εντμίρ (Ροδάι Εμμανουέλ)
Ρούσσου Αγγελική (Φρέρης Γιώργος)
Ρούσσου Γαλάτεια (Πρίντεζης Γουλιέλμος)
Ρούσσου Μαργαρίτα (Ραφαέλος Γαβριήλ)
Σπυροπούλου Νικολίτσα (Μόσχος Κων/νος και Μόσχος Σταμάτιος)
“Λύνοντας το μισό πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι λύνεις το πρόβλημα!”
Οι γονείς κάλεσαν τον κύριο Λεονταρίτη σε ανοιχτό διάλογο, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα ,προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόφαση της Περιφέρειας, βάσει της υπ’ αρίθμ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) να εξασφαλίσει δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των νηπίων στις σχολικές μονάδες, από συγκεκριμένο σημείο του εκάστοτε οικισμού ως το πιο κοντινό σημείο του σχολείου όπου δύναται η πρόσβαση του λεωφορείου.
Στην Περιφέρεια παρευρέθηκε σημαντικός αριθμός γονέων που εκπροσωπούσε και τα τρία Νηπιαγωγεία, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Κύριος Λεονταρίτης, ο υπεύθυνος υπάλληλος της Περιφέρειας για τη μεταφορά των μαθητών, Κύριος Γιώργος Παπαμανώλης,και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Κύριος Χρήστος Καφτηράνης.
Αφού διαπιστώσαμε ότι κανείς από τους παρευρισκόμενους, πλην των γονέων, δεν είχε διαβάσει την επιστολή που εστάλη στη Περιφέρεια 2 ημέρες πριν το ραντεβού μας σε ηλεκτρονική μορφή ,ακολούθησε έντονος διάλογος, χωρίς δυστυχώς να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά στην μετακίνηση των μαθητών από την πόρτα του λεωφορείου στην πόρτα του σχολείου, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει απόσταση πολλών μέτρων αλλά και σκάλες και τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών δεν δύνανται να διανύσουν με ασφάλεια ασυνόδευτα.
Στο σημείο αυτό καταλήξαμε ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν ήταν οι “αρμόδιοι” όπως μας είπαν για το κομμάτι αυτό, καθώς η Νομοθεσία δεν έχει λάβει υπόψιν τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες στα νησιά.
Για αρκετή ώρα συζητήθηκε η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα Νηπιαγωγεία, τη μεγάλη απόσταση δηλαδή από τον κεντρικό δρόμο έως την πόρτα του σχολείου και τα σκαλιά, πράγμα που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη συνοδεία των νηπίων από ενήλικο άτομο.
Τουτέστιν, η λύση που μας προσφέρει η Περιφέρεια,μισθώνοντας μαθητικό λεωφορείο, τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Νηπιαγωγείο, με συνοδό μόνο μέσα στο μεταφορικό μέσον και όχι έως την πόρτα του σχολείου, μας είναι παντελώς ανεπαρκής. Λύνοντας το μισό πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι λύνεις το πρόβλημα!
Αφού ο υπεύθυνος υπάλληλος μας προέτρεψε να βάζουμε τα νήπια μέσα στο μαθητικό λεωφορείο, το οποίο ΘΑ μπει, διότι ενώ έχουν ανοίξει τα σχολεία εδώ και μέρες, το θέμα δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα, μας παρότρυνε είτε να αφήνουμε τα νήπια να διανύουν την απόσταση μόνα τους, είτε να ζητήσουμε βοήθεια από διάφορους “καλοθελητές”, να συνοδεύσουν τα παιδιά μας ως την πόρτα του σχολείου, διότι πρόκειται για ένα ασφαλές νησί και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο!!!
Μάλλον διαφεύγει της συνειδήσεως τους, ότι ένα παιδί τεσσάρων και πέντε ετών δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου και για αυτό επιβάλλεται η επίβλεψη του από ενήλικα. Άλλωστε, σύμφωνα με την άποψη τους είμαστε μειονότητα. Στους 2.500 μαθητές,είμαστε εμείς με τα 25 νήπια που έχουμε το πρόβλημα, ενώ όλοι οι άλλοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα.
Ως εκ τούτου, όλοι οι γονείς των νηπίων-μαθητών, ζητάμε την άμεση τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.
Ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να βρουν την καλύτερη λύση για τα παιδιά μας και όχι προσωρινές λύσεις και πασαλείμματα. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις τύχες των παιδιών μας.
Για μια φορά η πολιτεία ας ενσκήψει στις καθολικές ανάγκες της μαθητικής κοινότητας και ας δώσει ολοκληρωμένη και ασφαλή λύση στο θέμα αυτό και όχι απλά να θεωρεί ότι εφαρμόζει τον νόμο,στην συγκεκριμένη περίπτωση αναποτελεσματικά, καθώς η ασφάλεια των παιδιών με τον τρόπο που προτείνουν παραμένει στα χέρια της τύχης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέο υπερσύγχρονο σάρωθρο στην υπηρεσία των δημοτών Σύρου. Πολυεργαλείο καθαριότητας (φωτο)