”Ανησυχία και αγωνιά για την επομένη ημέρα”

 

Δεν θα αναφερθώ στα εθνικά, οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα της χώρας. Υπάρχουν οι αρμόδιοι.

 

Πέρασε ένας χρόνος από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, υπήρξαν μεγαλόστομες εξαγγελίες και διακηρύξεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία του τόπου, κατηγορίες κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής για ανικανότητα, αδιαφάνεια, εξαθλίωση των οικονομικών, ατασθαλίες και ιδιαίτερα για μη ενημέρωση των δημοτών μας και  πως όλα θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

 

Τώρα μετά από έναν χρόνο που στρογγυλοκάθησαν στην καρέκλα της δημοτικής εξουσίας, φαίνεται ότι ξέχασαν όλες τις μεγαλοστομίες και τώρα αερίζουν το πρόσωπό τους, ξύνουν τα νύχια τους και άκρα του τάφου σιωπή.

 

Καμιά αποτύπωση ως προς τι παρέλαβαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και καμία αποτίμηση μέσα από έναν απολογισμό ή έστω μέσα από μια συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης του κ. Δήμαρχου των μέχρι σήμερα κατορθωμάτων τους.

 

Πλήρης αδιαφορία, έλλειψη σεβασμού προς τον λαό και την κοινή γνώμη. Αν όμως ο κ. Δήμαρχος αισθάνεται χαρούμενος και υπερήφανος για όλα αυτά, ας βγει να το πει ξεκάθαρα και υπεύθυνα. 

Όσα καταμαρτυρούσαν άδικα για την προηγούμενη δημοτική αρχή τώρα τα ίδια τα λούζονται. Ας βγουν λοιπόν δημόσια να μας πουν ποια είναι τα σκάνδαλα και οι ατασθαλίες συγκεκριμένα και όχι αφηρημένα και γενικόλογα. Και τι κάνανε τον χρόνο που πέρασε. Και η καραμέλα, ακόμη και μέχρι σήμερα ότι για όλα φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή πρέπει να σταματήσει. Αφού άλλωστε κανένας δεν την αγοράζει. Ιδιαίτερα, όταν ξεχνούν και διαγράφουν τις δικές τους αρκετές προηγούμενες  θητείες που είχαν οδηγήσει τον τόπο σε μια παράλυση, αποχαύνωση και οπισθοδρόμηση.

 

Υπάρχουν  και αρκετοί πρόθυμοι λιβανιστές και υποστηρικτές της δημοτικής αρχής, οι οποίοι ενώ φαίνεται ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού ότι η δημοτική αρχή  έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά σχετικά με τα προβλήματα του νησιού μας και των δημοτών μας, υμνούν και λιβανίζουν την εξουσία σαν να έχει κάνει μεγάλο έργο για τους δικούς τους βέβαια κομματικούς ή οικονομικούς λόγους, δηλαδή είναι οι χειροκροτητές και οι αβανταδόροι της.

 

Μάλιστα η δημοτική αρχή έχει εκχωρήσει και δικαιώματα «Υπερδημάρχου» σε εξωθεσμικό παραγοντίσκο, ο οποίος  έχει καταργήσει όλους τους Αντιδημάρχους και ασκεί εξουσία. Ο δε κ. Δήμαρχος φαίνεται ότι αποδέχεται με ευχαρίστηση τις ενέργειες αυτές και οι κ. Αντιδήμαρχοι σιωπούν.

 

Κατά την άποψη του σοφού αυτού κυρίου τότε, όλα τα στραβά και ανάποδα τα φόρτωνε στις πλάτες της προηγούμενης δημοτικής αρχής , σήμερα   φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τη νέα δημοτική αρχή, την οποία φαίνεται ότι προσπαθεί να την υποκαταστήσει, εάν δεν την έχει ήδη υποκαταστήσει.

 

Η δημοτική αρχή προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πλήρη αδράνειά της εξαγγέλλει ότι το πρώτο διάστημα δεν είχε βρει τα πατήματά της, όμως απ΄ ότι φαίνεται μέχρι και σήμερα αλλού πατά και αλλού βρίσκεται. Τώρα μας λένε ότι τα βρήκανε και παράγουν έργο ουσιαστικό και στοχευμένο. Αλλά αυτό το έργο δεν το  βλέπει κανείς, χωρίς να είμαστε τυφλοί, παρότι προεκλογικά μας έλεγαν ότι είναι έτοιμοι να διοικήσουν. Έλεγαν ότι έχουν πρόγραμμα και σχέδιο και έχουν στις τάξεις τους έμπειρα και ικανά στελέχη από το παρελθόν. Όχι μόνο δεν έχουν έργο, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν και τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που είχαν δρομολογηθεί με κόπο και ιδρώτα. Βρήκανε δηλαδή έτοιμο φαγητό και μάλιστα σχεδόν μασημένο και δεν μπορούν όχι μόνο το τραπέζι να στρώσουν, αλλά χάσανε και τα μαχαιροπήρουνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κ. Μονογυιού: Στα νησιά μας θα εφαρμόσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα

Τρανό παράδειγμα, μεταξύ των άλλων, είναι και το έργο « Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Σύρου» προϋπολογισμού 1,3 εκ. €, το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα έχει γίνει και αποδοχή της χρηματοδότησής του από τον Νοέμβριο του 2019. Και εδώ και 10 μήνες το έργο βρίσκεται στο σημείο 0. Το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο.

 

Στη συνέχεια δεν θέλω να αναφερθώ σε αρκετά φλέγοντα και χρονίζοντα προβλήματα του νησιού μας που βρίσκονται σε αδράνεια. Αλλά θα αναφερθώ στις παχιές υποσχέσεις και προτεραιότητες που είχαν εξαγγείλει και αποδεικνύονται πασχαλιάτικα πυροτεχνήματα.

 

Ειδικότερα :

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

1ον : Δεν βλέπουμε να βελτιώνεται η καθημερινότητα των δημοτών μας. Δυστυχώς οι δημότες μας  βιώνουν δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις στο νησί τους με κατεστραμμένα οδοστρώματα και πεζοδρόμια ακόμη και στο κέντρο της πόλης, τότε τι να πούμε για τους δρομίσκους στις γειτονιές και τις απομακρυσμένες συνοικίες, Με ανύπαρκτο φωτισμό σε πολλές συνοικίες και περιοχές, με σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους άπλυτους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Και βέβαια τις θλιβερές εικόνες των περιττωμάτων των οικόσιτων ή μη ζώων. Οι δημότες μας παρόλο που πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη που πολλές φορές είναι περισσότερα από το ρεύμα που πληρώνουν, δεν βλέπουν να βελτιώνεται η καθημερινότητα τους, παρά τα παχιά και μεγάλα λόγια τα προεκλογικά. Μετά  ξεχνάμε τον δημότη μας και κοιτάμε μόνο πως θα τον γδάρουμε με νέα χαράτσια. Στον τομέα αυτό φαίνεται ότι αριστεύουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  "Η επόμενη μέρα"

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

  2ον : Ως προς την αξιοποίηση του στρατοπέδου δύο μήνες μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής υπήρχαν διθυραμβικές ανακοινώσεις, ότι προετοιμάζεται «νέος» φάκελος για την αξιοποίησή του για την δημιουργία Πανεπιστημιούπολης και ενός συνεδριακού κέντρου στον χώρο του στρατοπέδου.  Τώρα ο κ. Δήμαρχος 10 μήνες μετά δεν μας είπε τίποτα το συγκεκριμένο και θετικό. Μόνο μια φράση είπε « Ότι είμαστε σε καλό δρόμο», αλλά τις λεπτομέρειες τις κράτησε για τον εαυτό του. , εάν υπάρχουν. Τελικά σε τι νερά κινείται ; Της μυστικής διπλωματίας ; Και Ο καλός δρόμος πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ; Δηλαδή ζήσε Μαύρε μου τον Μάιο να φας τριφύλλι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Χωρίς τίτλο

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ

 3ον : Στο φλέγον ζήτημα του Πολεοδομικού η δημοτική αρχή δυστυχώς έχει λιποτακτήσει πλήρως και έχει αφήσει τον  Αντ/ρχη κ. Γ. Λεονταρίτη και τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά και το φίδι από την τρύπα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Η μόνη δήλωση που έκανε ο κ. Δήμαρχος είναι ότι συμφωνεί με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων. Δηλαδή οι εκπρόσωποι του λαού σιωπούν μεγαλοφώνως και λένε αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο».

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

4ον : Ως προς το ζήτημα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας και εδώ είμαστε στο περίμενε.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

5ον : Ως προς την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας δυστυχώς και εδώ υπάρχει επανάληψη του ίδιου τροπαρίου «Περιμένετε, όλα πάνε καλά και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο αεροδρόμιο» Δηλαδή και εδώ αοριστίες, υποσχέσεις  και πολλά θα. Πολλά κλωσίματα και κακαρίσματα, αλλά αυγά δεν βλέπουμε .

 

Τέλος ως προς το μείζον ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας ο κ. Δήμαρχος αν και γιατρός, αντί την σοβαρή, υπεύθυνη, έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των δημοτών μας προτίμησε αιδήμονα σιωπή και το τροχάδην του λαγού στο άκουσμα των βημάτων του κυνηγού. Και αυτό διότι πολλοί ήξεραν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα.

 

Εάν υπάρχει φιλότιμο και ντροπή ας απαντήσουν υπεύθυνα και συγκεκριμένα σε όλα αυτά, αλλιώς ας αφήσουν αυτά τα κόλπα και ας στρωθούν στην δουλειά με σεμνότητα, γιατί ο χρόνο περνάει και το νησί μας βάζει νερά από παντού.

 

Εγώ έχω δηλώσει ότι δεν επιδιώκω κανένα προσωπικό όφελος, ούτε ψάχνω για καρέκλες και αξιώματα. Στέλνω μόνο σημάδι κινδύνου και αγωνίας για το μέλλον των παιδιών μας και γενικότερα του νησιού μας.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΚΩΝ. Θ. ΔΑΦΝΑΣ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος