Τρία παλιά ναυάγια στη θάλασσα των Κυκλάδων

Αεροσκάφος Piper, Μακρόνησος

Βρίσκεται δίπλα στην Μαρμαρόπετρα στο βόρειο άκρο του νησιού Μακρονήσου  σε βάθος 18 μέτρων και μέσα σ’ αυτό υπάρχει ακόμα το βιβλίο της πτήσης.

Το αεροσκάφος έπεσε στην θάλασσα στις 2 Οκτωβρίου του 1988 μετά από απώλεια καυσίμων. Σχεδόν 28 χρόνια μετά την τραγωδία το αεροπλάνο παραμένει άθικτο στον βυθό της θάλασσας και αποτελεί έναν από τους διασημότερους προορισμούς για καταδύσεις στην χώρα.

Πατρίς, Κέα

Πρόκειται για το μικρό επιβατηγό ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ (πρώην γαλλικό SAINT REMI), το οποίο βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου 1927, μετά τον εμβολισμό του από το επιβατηγό ατμόπλοιο ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ, λόγω λάθους ναυσιπλοΐας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Με το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ στα ενδοκυκλαδικά;

Στις 14  Ιουνίου 1927, το ΠΑΤΡΙΣ, με 16 συνολικά επιβαίνοντες απέπλευσε από τον Πειραιά με τελικό προορισμό την Νάξο.

Στις 15  Ιουνίου βρέθηκε πλέοντας αντίθετα στην πορεία των επιβατηγών πλοίων ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ και ΤΗΝΟΣ, τα οποία ερχόμενα από τη Σύρο κατευθύνονταν προς το λιμάνι του Πειραιά.

Το ΠΑΤΡΙΣ, προσπαθώντας να αποφύγει την επερχόμενη σύγκρουση και μη δυνάμενο να διέλθει ανάμεσα στα δυο πλοία, έστρεψε προς τα αριστερά εκθέτοντας την δεξιά πλευρά του στο με ταχύτητα ερχόμενο ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της μικρής απόστασης ανάμεσα στα δυο πλοία, το ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ προσέκρουσε και σφηνώθηκε με δύναμη στην πλευρά του ΠΑΤΡΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μήλος: Έκανε βουτιά από 6 μέτρα και τραυματίστηκε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα

Στη διάσωση του πληρώματος βοήθησε το επιβατηγό ατμόπλοιο ΑΓΓΕΛΙΚΗ που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, ερχόμενο και αυτό από τη Σύρο.

Το μαχητικό Beaufighter, Νάξος

Ένα από τα πιο επιτυχημένα αεροσκάφη των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου, το Bristol Beaufighter, που πέρασε στην ιστορία μεταξύ των Άγγλων στρατιωτών με το παρατσούκλι “Beau”.

Στο βυθό της θάλασσας υπάρχει μόνο το κουφάρι του, καθώς το πλήρωμα διεσώθη από ψαράδες.