“Πάγωσε” η επένδυση στο Κυκλαδικόν – Προβληματισμός και ανησυχία

Στασιμότητα επικρατεί στην εξέλιξη της μεγάλης επένδυσης που αφορά τη μετατροπή του παλιού διατηρητέου κτιρίου «Κυκλαδικόν», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.

Πρόκειται για το παλιό Κληροδότημα «Άννης Κουτσοδόντη» με συνολική επιφάνεια 1.193,72 τ.μ, δίπλα από την Πλατεία Μιαούλη, το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο μισθώθηκε στη νεοϊδρυθείσα εταιρία «Κυκλαδικόν Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.» που δημιουργήθηκε από τις συμπράττουσες εταιρίες ALKO HOLDINGS LTD και ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ Μ.Ε.Π.Ε, Μονοπρόσωπη Τεχνική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

Το κτίριο παραχωρήθηκε μέσω μισθώματος για 49 έτη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκειμένου να υλοποιηθεί μεγάλη τουριστική επένδυση, ύψους 3,5 εκ. ευρώ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας boutique 5 αστέρων με 14 πολυτελείς σουίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ, οι αγρότες έκλεισαν το λιμάνι της Νάξου

Το συγκεκριμένο εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλές δεκαετίες και αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης, προκάλεσε το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι ήρθαν σε συμφωνία για την αξιοποίησή του και τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη τουριστική υποδομή, με τις σχετικές υπογραφές της συμφωνίας να πέφτουν τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και του διευθύνοντα σύμβουλου της νεοϊδρυθείσας εταιρίας, Χαράλαμπου Αλεξανδράτου.

Παρά τις υποσχέσεις για άμεση έναρξη των εργασιών και υλοποίηση της επένδυσης με διαδικασίες fast track, καθώς το πλάνο περιελάμβανε λειτουργία της νέας ξενοδοχειακής μονάδας εντός του 2021, το σχέδιο δεν εξελίσσεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς με τον προβληματισμό να εντείνεται όσο περνάει ο χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αμοργός: Ο παπάς κατέβηκε το ξημέρωμα στο λιμάνι για να ευλογήσει τους ναυτικούς του Blue Star Paros

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές δεν έχουν καταθέσει ούτε καν το φάκελο του έργου στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις.

Γενικότερα, η επένδυση είναι απολύτως «παγωμένη» εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που φρέναραν τους επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας ή να έκαναν πίσω για άλλους λόγους. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η επένδυση είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Με βάση τα προβλεπόμενα της σύμβασης, η προθεσμία που έχει δοθεί στους επενδυτές για την εξασφάλιση των σχετικών αδειοδοτήσεων είναι χρονικής διάρκειας ενός έτους από την υπογραφή του συμφώνου μίσθωσης, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.