Νάξος: Γιατί είπαν “όχι” στην ονομασία του Γενικού Λυκείου σε “Μανώλης Γλέζος”

«Όχι» στην προσθήκη προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Την πρόταση ονομασίας του σχολείου σε «Μανώλης Γλέζος» είχε καταθέσει ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου, ωστόσο, αυτή προσέκρουσε σε αρκετά εμπόδια και τελικά απερρίφθη -κατά τα φαινόμενα- οριστικά.

Η πρόταση, αρχικά συνάντησε την άρνηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, με το σκεπτικό ότι ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε έμβλημα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και η δημόσια εκπαίδευση οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Σύλλογος αντιπρότεινε να δοθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αναξάρτητο με την εκαπίδευση, αλλά ιδιαίτερης σημασίας χώρο όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

Αρνητική ήταν η εισήγηση και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, δεδομένου ότι ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος έμεινε στην ιστορία για την πολιτική του δράση σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και στην περίπτωση που προστεθούν προσωνυμίες στα σχολεία της Νάξου, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο σύνολο των σχολείων της Νάξου και να δοθούν ονόματα Ναξίων Αγίων και Ναξίων ανθρώπων των γραμμάτων και των επιστημών μετά από αξιολόγηση προτάσεων και σοβαρή διαβούλευση.

Κατόπιν αυτών, το δημοτικό συμβούλιο υιοθετήθηκε η πρόταση του δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος ζήτησε να μην παρθεί απόφαση για την προσωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, με το σκεπτικό ότι το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό και επειδή η εκπαίδευση και η παιδεία πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει και να διαιρεί την τοπική κοινωνία και την σχολική κοινότητα.