Λίτσα Χαραλάμπους: Απάντηση σε κ. Αλέξη Αθανασίου περί αποθεματικού

Επειδή, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αθανασίου, η εφημερίδα ουδέποτε αρνήθηκε τις κάθε είδους προσκλήσεις και προκλήσεις, στα πέντε χρόνια της ατυχούς για τον τόπο μας διακυβέρνησης της Δημοτικής Αρχής Μαραγκού, έτσι και τώρα «σηκώνει το γάντι», με τη βεβαιότητα ότι και νοήμων είναι το αναγνωστικό της κοινό και δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Η εφημερίδα έχει αποδείξει ότι η όποια πληροφόρηση, σε αναγνώστες οι οποίοι δεν έχουν προβλήματα οράσεως, βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και αυτή η προσήλωσή της είχε φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση τόσο τον τέως δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό όσο και στενούς συνεργάτες του, (όρα Αλέξη Αθανασίου) όσες φορές με ψεύδη και συκοφαντίες προσπάθησαν να την πλήξουν.

Μιας και ο κ. Αθανασίου μας παρέθεσε «τα επίσημα και αδιάψευστα νουμεράκια για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης», παίζοντας προφανώς με τις λέξεις, όπως λ.χ αυτή του «αποθεματικού», να του θυμίσουμε ότι κατά την παραλαβή και παράδοση πεπραγμένων από την τέως Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα στην αναλαμβάνουσα Δημοτική Αρχή Μαραγκού την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά επί λέξει: «Θέλω να ολοκληρώσω με την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Παραλάβαμε ένα δάνειο ύψους 800.000 ευρώ από μικρό δήμο. Το έχουμε περιορίσει αρκετά κάτω από τις 500.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ανέρχονται σε  4.323.312, 16 ευρώ και αυτά αναλύονται σε 2.704.592,99 ευρώ για έργα και σε 1.518.719, 17 για τακτικά. Τα τακτικά μας είναι περίπου 3,5 μισθοδοσίες, όταν ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχουν  υποχρεωτικά στο ταμείο 2 μισθοδοσίες. Πιστεύω ότι όποιος κλυδωνισμός από το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που λειτουργούσε  κάτω από το καθεστώς μικρότερου δήμου πριν από χρόνια, και οπωσδήποτε θα δημιουργήσει κάποιο κλυδωνισμό στον δήμο, είναι αντιμετωπίσιμος με βάση αυτά τα δεδομένα που σας ανέφερα….»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  "Στις ευρωπαϊκές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για την Αναγέννηση της Ευρώπης"

Τώρα, αν ενόχλησε η ορολογία «αποθεματικό» αντί της ορολογίας  «ταμειακό διαθέσιμο», ζητάμε συγνώμη, αφήνοντας στο αναγνωστικό μας κοινό να κρίνει την ουσία. Τι άφησε πίσω της η Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα, η οποία δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ σε τρίτους, και τι η Δημοτική Αρχή Μαραγκού η οποία δεν μπορεί να επικαλείται την ίδια νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση με τα γνωστά αποτελέσματα, όταν στα δυο μόλις χρόνια της θητείας της όχι μόνο έκαναν φύλλο και φτερό τα…. ταμειακά διαθέσιμα αλλά χρωστούσαν και στην αγορά .

Οπότε, κ. Αθανασίου, καταλαβαίνετε τι έπαθαν τα δικά μας μάτια όταν διαπιστώσαμε ότι μετά από ζεστό χρήμα, το οποίο ανερχόταν  στα 4.323.312, 16 ευρώ που παραλάβατε το 2014, το 2017 δεν υπήρχε ούτε ευρώ για να πληρώσετε τους προμηθευτές σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μακάρι να είχα βγει ψεύτης!

Με αυτά τα δεδομένα, όντως έπαθαν και τα μάτια τού κ. Δεκαβάλλα με την επιστολή σας καθώς ο ίδιος όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι σας άφησε τα παραπάνω ταμειακά διαθέσιμα αλλά  δηλώνει ότι αυτά τα  ποσά αναφέρθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν και ουδείς τον διέψευσε.

Αφήστε, λοιπόν, στην άκρη την προσφιλή σας τακτική και απαντήστε επί τοις πράγμασι: Πού πήγαν τόσα χρήματα που διαχειριστήκατε για να φτάσει στο σημείο ο αντικαταστάτης σας αντιδήμαρχος οικονομικών Γιάννης Πιταούλης να δηλώνει: «Το 2017 ο Δήμος κήρυξε στάση πληρωμών» και συμπληρώνει «.. ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα τεράστιο διοικητικό έλλειμμα, ένα έλλειμμα διαδικασιών, ένα έλλειμμα συντονισμού υπηρεσιών του. Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι το πλήρες ξεχαρβάλωμα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου μας με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μπορεί να είναι αντιληπτό με διάφορους τρόπους στον εξωτερικό παρατηρητή και τους δημότες και να φαίνεται ως αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και στάσεών της. Συνάμα όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό επηρεάζει άμεσα την οικονομική υπηρεσία που καλείται να διαχειριστεί όλο αυτή την πραγματικά κακή κατάσταση καθώς είναι η υπηρεσία που αποτελεί την αρχή και το τέλος κάθε Δήμου..».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  20 Ιουλίου 1974: Η ημέρα που πλήγωσε τους Κύπριους και τους Έλληνες

Έτσι, λοιπόν, κατά τον κ. Αθανασίου, «παραπλανήσαμε» το αναγνωστικό μας κοινό και ο ίδιος μας προτρέπει ειρωνικά να αναλάβουμε και χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών!

Εμείς σίγουρα δεν πρόκειται να αναλάβουμε χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά να είναι βέβαιος ο κ. Αθανασίου πως, με τέτοια οικονομική διαχείριση του Δήμου και σε τέτοιο χάλι που τον άφησαν, ούτε και σ’ εκείνον θα εμπιστευόταν η οποιαδήποτε Κυβέρνηση οικονομικό χαρτοφυλάκιο!

Λίτσα Χαραλάμπους