Εσύ ο ηλίθιος…

Εσύ ο ηλίθιος που σήμερα έσπευσες να ανεβάσεις τέτοιες φωτογραφιες χλευάζοντας τους ανθρώπους που πήγαν να προσκυνήσουν στη Τήνο. Εσύ που θεωρείς ηθικό και αποδεκτό να φωτογραφίζεις, να κοινοποιείς και να ξεφτιλίζεις αυτούς τους ανθρώπους, επειδή ενδεχομένως δεν έχεις βιώσει ποτέ την απελπισία και την ανάγκη τους.

Γνωρίζεις ηλίθιε, τι έχει φέρει αυτούς τους ανθρώπους στο σημείο αυτό; Κανείς δεν διασκεδάζει να ανεβαίνει σκαλιά με τα γόνατα. Γνωρίζεις πόσο ανάγκη έχουν την ελπίδα που τους δίνει ένα «τάμα»; Έχεις βρεθεί μήπως στο σημείο να πεθαίνεις από καρκίνο και η μόνη σου ελπίδα να είναι αυτό το τάμα; Να είναι άρρωστο το παιδί σου και να έχεις ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι πέρα από την επιστήμη που δεν σου δίνει καμία ελπίδα; Γνωρίζεις μήπως τις ιστορίες όλων αυτών των ανθρώπων που με τόσο θράσος χλευάζεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Κάποιες σκέψεις»

Μάθε ηλίθιε, ότι η πίστη είναι προσωπικό και εσωτερικό ζήτημα του καθενός. Το πως αποφασίζει κάποιος να εκφράσει τη πίστη του, για οποιοδήποτε λόγο που δεν γνωρίζουμε, εμάς μας περισσεύει. Ποιος μας δίνει το δικαίωμα ,ηλίθιε, να κατακρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους, απο τη στιγμή που αυτό που κάνουν τους προσφέρει ελπίδα, συναισθηματική ανακούφιση και ψυχική ηρεμία;

Εσύ είσαι ο ίδιος ηλίθιος που υπερασπίζεται τον μουσουλμάνο που προσεύχεται φιλώντας το πάτωμα αλλά χλευάζει τους χριστιανούς που πάνε να προσκυνήσουν στα γόνατα στη Τήνο. Μάθε πως όσο αποδεκτό είναι το ένα, είναι και το άλλο.

Άσχετα από το αν πιστεύεις η όχι στο μεταφυσικό σκέλος της θρησκείας, μπορείς να επιλέξεις να πιστεύεις στον ηθικό και πνευματικό κώδικα της θρησκείας. Αυτό μόνο ευεργετικό μπορεί να είναι για μια κοινωνία ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ευχαριστήριο Νικόλαου Φωτεινιά

Για οποιονδήποτε λόγο και αν πιστεύει κάποιος, το σεβόμαστε και το αποδεχόμαστε. Δεν κάνουμε άκομψες ερωτήσεις, δεν τον αμφισβητούμε και σε καμία περίπτωση δεν κοροϊδεύουμε.

 

Δημητρης Φεδρουλης