“Επικίνδυνη η αύξηση πληρότητας των πλοίων την ώρα που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού”

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Νοτίων Κυκλάδων του ΚΚΕ για την αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα πλοία

“Επικίνδυνη η αύξηση πληρότητας των πλοίων την ώρα που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΝΟΤΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προκαλεί και είναι επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης, την ώρα όπου εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού, να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80% και στο 85%.

Τη στιγμή μάλιστα όπου τον μέγιστο αριθμό επιβατών σε κάθε πλοίο τον καθορίζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές και όταν υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εφοπλιστών διαμορφώνει συνεχώς χειρότερες συνθήκες και τώρα πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορονοϊού σε επιβάτες, πληρώματα και τους κατοίκους των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σε σημαντικά πόστα της Βουλής οι Συρίγος-Μανιός

Επίσης είναι απαράδεκτο ότι οι οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες) να παραμένουν μειωμένες περίπου κατά 50%, σύμφωνα με το χειμερινό πρωτόκολλο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι, περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας.

Ακόμα η κυβέρνηση ελέγχεται για τη διαμορφωμένη κατάσταση όπου οι εφοπλιστές τηρούν κατά γράμμα τη συμφωνία τους για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων και στην περίοδο της πανδημία με την κρατική επιδότηση των 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο!

Οι νησιώτες απαιτούν:

  • Την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη μείωση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων στο κατώτατο όριο
  • Την δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να τηρηθούν οι κανόνες προάσπισης της δημόσιας υγείας.
  • Πλήρη μέτρα προστασίας της υγείας επιβατών, ναυτεργατών και νησιωτών.
  • Ουσιαστικούς και καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση πρωτοκόλλων στα πλοία από δημόσιες υπηρεσίες και όχι τυπικούς ελέγχους
  • Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο 50%
  • Άμεση και πλήρη στελέχωση της δημοσίας υγείας στα νησιά με βάσει τις σημερινές ανάγκες.