Χωρίς, πομπές, λιτανείες και προσκύνημα ο Δεκαπενταύγουστος στα νησιά – Σκέψεις μέχρι και για αναβολή των τελετών

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Σε νησιά όπως η Τήνος και η Πάρος, η γιορτή της Παναγίας δε θα έχει καμία σχέση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχει καταρτισθεί ειδικό σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού που θα αποτελέσουν εστία κινδύνου διασποράς του covid-19.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί μέχρι και προτάσεις για αναβολή των συγκεκριμένων γιορτών όπως συνέβη και την περίοδο του Πάσχα, μιας και ήδη το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα έχει ξεκινήσει και δείχνει να είναι ισχυρότερο από το πρώτο.

Σε κάθε περίπτωση, κάποια από τα σημαντικότερα μέτρα τα οποία θα παρθούν είναι η απαγόρευση της καθιερωμένης πομπής και λιτανείας, για την οποία ήδη δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας έως 31 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σαντορίνη: Συνέλαβαν 25χρονο για διακίνηση κοκαΐνης

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών.

Επίσης, δεν πρόκειται να επιτραπεί προσκύνημα των εικόνων στους Ναούς προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές κόσμου.

Γενικότερα θα παρθούν ειδικά μέτρα για τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται εντός των Ναών, αλλά και να βρίσκονται έξω από αυτούς, τα οποία οι αρχές θα επιχειρήσουν να τηρήσουν κατά γράμμα, αν και ο  βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος.

Πιθανότατα να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και εκτός των χώρων λατρείας ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στη Γ' Εθνική ο Πανθηραϊκός - Ετοιμάζεται να «καεί» η Σαντορίνη!

Λογικά, σήμερα θα υπάρξουν επίσιμες ανακοινώσεις από εκπροσώπους της κυβέρνησης.