Στη Σαντορίνη βρέθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο για τα εγκαίνια του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στο νησί.

Το πρόγραμμα ξεκινά ενάμιση μήνα μετά και τις σχετικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετατρέποντας τη Σαντορίνη σε πρότυπο νησί ως προς την ανακύκλωση.

Η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ολοκληρώθηκε με συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά την οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων για το Νότιο Αιγαίο και τη Σαντορίνη.

Καθώς φαίνεται, η άμεση προτεραιότητα του νέου Φορέα είναι το άμεσο κλείσιμο των παράνομων χωματερών στα νησιά.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος τόνισε: “Ένας από τους λόγους που ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, είναι η ανάγκη να παρθούν “χθές” οι αποφάσεις που το περιβάλλον έχει ανάγκη, χωρίς την αντίληψη του “πολιτικού κόστους” και της “ατομικότητας” να κυριαρχεί.
Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές αυτό.
Καταστροφικές αντιλήψεις, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο ανάμεσα στην ανάγκη και τις σωστές αποφάσεις που για πάρα πολλά χρόνια δεν πάρθηκαν.
Ήρθε η ώρα να το ανατρέψουμε αυτό.
Συνεδρίασε, χθες, στη Σαντορίνη το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Στερεών Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου.
Πέρα από το πρακτικό κομμάτι της ουσιαστικής δουλειάς που έγινε χθες, κρατώ τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Υπουργού Περιβάλλοντος στην συνεδρίαση.
Ναι, ο σκουπιδότοπος της Καλντέρας θα κλείσει, όπως θα κλείσουν και όλοι οι αντίστοιχοι χώροι σε όλα τα νησιά μας.
Μας περιμένει δουλειά, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, αντέχουμε».
loading...