Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη συνέχιση η μη των εργασιών επισκευής και αναβάθμισης του ανοιχτού γυμναστηρίου στα Πευκάκια, αφήνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως είναι γνωστό, το έργο «μπλόκαρε» στα γρανάζια της αρχαιολογίας και λίγο μετά την έναρξή του δόθηκε εντολή για άμεση αναστολή των εργασιών από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή του γυμναστηρίου βρίσκονται αρχαία ευρήματα.

Όπως σας ενημέρωσε το cyclades24, τον προηγούμενο μήνα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, από τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο. Η απάντηση στην ερώτηση δόθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το περιεχόμενό της προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απευκταίας εξέλιξης της οριστικής διακοπής των εργασιών.

Ειδικότερα, στην απάντηση της υπουργού αναφέρεται ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το γυμναστήριο Πευκακίων χωροθετείται επί υφιστάμενου μνημείου, και συγκεκριμένα επί οχυρωματικής κατασκευής της αρχαίας πόλης της Σύρου. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, πριν από την έναρξη των εργασιών θα έπρεπε να εκδοθεί σχετική έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι το οποίο δεν ζητήθηκε.

Έτσι, το έργο διακόπηκε προκειμένου να εξεταστεί ο φάκελός του ο οποίος έχει σταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Όπως αναφέρει η κ. Μενδώνη, η ανωτέρω υπηρεσία θα αποστείλει σχετική εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02 για την έγκριση ή μη του έργου.

Από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται σαφές ότι η εμπλοκή του έργου μόνο τυπική ή απλή υπόθεση δε μπορεί να θεωρηθεί. Ας ελπίσουμε να υπάρξει θετική εξέλιξη και να ανάψει το πράσινο φως από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τη συνέχιση των εργασιών, προκειμένου να μη χαθεί ένα σημαντικό έργο για τον αθλητισμό το οποίο επί δεκαετίες προσδοκά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Δείτε εδώ την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού ή διαβάστε παρακάτω:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 7492/18.6.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το έργο «Επισκευή -αναβάθμιση ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων», σε γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ 290453101005 εντός ρυμοτομικού σχεδίου Ερμουπόλεως, χωροθετείται επί ιστάμενου μνημείου, και συγκεκριμένα επί οχυρωματικής κατασκευής της αρχαίας πόλης της Σύρου και επομένως απαιτείται έγκριση για την εκτέλεση των εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενημερώθηκε για την έναρξη του ανωτέρω έργου, για το οποίο δεν είχε εκδοθεί σχετική απόφαση από πλευράς αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Αμέσως ενημερώθηκαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες πριν την εξέταση του φακέλου του έργου και την γνωμοδότηση από πλευράς ΥΠΠΟΑ, δεδομένου ότι οι εργασίες γίνονται επί αρχαίων.

Ακολούθησε έγγραφο του Δήμου Σύρου με το οποίο ζητήθηκαν υποδείξεις από την Εφορεία για τον τρόπο περισυλλογής των προϊόντων κατεδάφισης, ενώ ταυτόχρονα υπεβλήθη αίτημα με συνημμένη τη μελέτη του έργου (αρ. πρωτ. εισ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΥΚ/ΤΠΚΑΜ/259854/182573/6774/2394/2-6-2020 και αρ. πρωτ. εισ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΥΚ/ΤΠΚΑΜ/276972/194936/7169/2535/9-6-2020).

Σε συνέχεια των παραπάνω εγγράφων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα αποστείλει εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02 για την έγκριση ή μη του έργου «Επισκευή – αναβάθμιση ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση «Πευκάκια» Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων».

 Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

 ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

loading...