Σε νέες καταγγελίες σχετικά με ζητήματα αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δούναβης.

Σε σχετικό υπόμνημα το οποίο απέστειλε προς τα ΜΜΕ, γνωστοποίησε ότι δεν του επετράπη να τοποθετηθεί για το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γι αυτό και πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες.

Τονίζει δε ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, ενόψει των όποιων επικρίσεων ή κατηγοριών τυχόν δεχθεί στο εγγύς μέλλον επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η ανακοίνωση του κ. Δούναβη είναι η ακόλουθη:

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 3ης Ιουλίου, είχα αναφερθεί μεταξύ άλλων σε κάποιες ενέργειες που είχα εντοπίσει, οι οποίες αφορούσαν το διεθνή διαγωνισμό που βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη και συγκεκριμένα την πιθανή ματαίωσή του εξαιτίας της απόφασης ανάκλησης ανάληψης υποχρέωσης της 04.06.2020 [για ποσό 139.991 € (α.π. 242/2020)]. Στην ίδια συνεδρίαση βίωσα την απαξίωση εκ μέρους του Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. με εκφράσεις τύπου «παραμυθάκια», «ευφυολογήματα», «εξυπνάδες», ακόμα και έμμεση κατηγορία ότι επιδιώκω την διακοπή συλλογής της ανακύκλωσης με ενέργειές μου.

Ακόμη και στην έγγραφη απάντηση που παρέλαβα την περασμένη Τρίτη 21/7 από τον Πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α., σχετικά με τα ερωτήματα που είχα υποβάλλει στην συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, περιέχεται δηκτικό και ειρωνικό σχόλιο εκ μέρους του Προέδρου προς το πρόσωπό μου. Το αντιπαρέρχομαι όμως, κι ας είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται «δια ροπάλου» σε επίσημο δημόσιο έγγραφο, το οποίο φυσικά θα μείνει στην ιστορία…

Λίγες μέρες αργότερα, η παράταξή μας αναφέρθηκε, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση της έωλης απόφασης του Φο.Δ.Σ.Α. που αφορούσε την δίμηνη παράταση της προηγούμενης σύμβασης με τον εργολάβο, για την οποία άλλωστε, όπως ήδη γνωρίζετε, έχω προσφύγει στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ζητώντας την ακύρωσή της), η απόφαση του οποίου δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Δεν αναφέραμε απολύτως τίποτα στο δελτίο τύπου σχετικά με το διεθνή διαγωνισμό και υπήρχε συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό, τον οποίο δεν χρειαζόταν να τον αποκαλύψουμε ακόμα εκείνη τη χρονική στιγμή.

Μία μέρα αργότερα, σε ανακοίνωση-απάντησή της, η Δημοτική Αρχή μας κατηγόρησε για παραπληροφόρηση και βιάστηκε να αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εντέχνως ξέχασαν να επαναλάβουν στην ανακοίνωσή τους τα όσα διατυμπάνιζαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί δήθεν ακύρωσης του μεγάλου διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, γιατί όπως φαίνεται αντιλήφθηκαν το σφάλμα τους έστω και εκ των υστέρων»

«Έχει αναγάγει σε σημαία της, εδώ και ένα μήνα, ορισμένα τυπικού χαρακτήρα σφάλματα που έγιναν αρχικά και στη συνέχεια διορθώθηκαν»

«…δεν της αφήνει περιθώρια να εγκαλεί την παρούσα διοίκηση του Φο.Δ.Σ.Α. που μέσα σε 10 μόλις μήνες «ανέστησε» τη λειτουργία του»

Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα για να δούμε ποια ήταν τελικά η παραπληροφόρηση…

Την 15η Ιουλίου, το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. ενέκρινε το πρακτικό και κατακύρωσε το αποτέλεσμα του Διεθνή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που αφορά τις εργασίες με τίτλο ”Λειτουργία ΧΥΤΑ και Ανακύκλωσης Φο.Δ.Σ.Α. Δήμου Σύρου Ερμούπολης”, η οποία αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια την 16-07-2020. Μία μέρα αργότερα (17 Ιουλίου) υπέβαλα αίτηση στον Φο.Δ.Σ.Α. ζητώντας μεταξύ άλλων την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, βάσει της οποίας θα καλυφθούν οι πιστώσεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για τα έτη 2020-2021-2022, εκ των οποίων ποσό ύψους έως 139.991,04€ για το έτος 2020, δεδομένου ότι η υπ’ αρ. 23/06-03-2020 απόφαση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης έχει ανακληθεί με την υπ’ αρ. 76 και αρ. πρωτ. 242/04-06-2020 (ανακλητική) απόφαση. Ξέρετε τι παρέλαβα σήμερα αργά το μεσημέρι με την απάντηση του Φορέα κύριοι συνάδελφοι;;;

Παρέλαβα την υπ’ αρ. 81/05-06-2020 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης ύψους 37.200€, δηλ. την ίδια ακριβώς ανάληψη υποχρέωσης που είχα παραλάβει στις 10/6 με την απάντηση του Φορέα σε αίτημα δικό μου και του κ. Βουτσίνου, η οποία όμως αφορούσε την δίμηνη παράταση της προϋπάρχουσας σύμβασης μέχρι 31/7!

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς… τι θα καλυφθεί με τα 37.200€ κύριε Πρόεδρε του Φο.Δ.Σ.Α.; Η δίμηνη παράταση ή ο διεθνής διαγωνισμός για το έτος 2020, ο οποίος είναι συνολικού ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ; Τα πάντα όλα δηλαδή; Είναι κι αυτό τυπικού χαρακτήρα σφάλμα κύριε Πρόεδρε;

Αλήθεια, πόσο αφελείς ή αδαείς θεωρείτε ότι είμαστε, κύριοι συνάδελφοι της δημοτικής αρχής; Τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας;;;; Πιστεύετε πραγματικά ότι θα περνούσε απαρατήρητο το γεγονός ότι στην υπ’ αρ. 27/15-07-2020 Απόφαση Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. μνημονεύεται μεν η υπ’ αρ. 12/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης για τις εργασίες ”Λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. και Ανακύκλωσης Φο.Δ.Σ.Α. Δήμου Σύρου Ερμούπολης, αλλά όχι αυτή καθαυτή η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (που έχει ανακληθεί); Ή μήπως πιστεύετε ότι με τα 37.200€ θα καλυφθεί και ο διεθνής διαγωνισμός; Πρόκειται πράγματι περί «ευφυούς» κίνησης, (να μην πω εφεύρεσης), μόνο που σας πήραμε χαμπάρι για άλλη μια φορά!

Αλήθεια, μήπως θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσετε να ξεγελάσετε τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει τον προσυμβατικό έλεγχο, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, και στη συνέχεια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα ελέγξει την απόφαση του Φορέα για τη νομιμότητά της, με κάτι τόσο σοβαρό και επιλήψιμο;

Και αν υποθέσουμε ότι καταφέρνετε τελικά να ξεγελάσετε τόσο τον Επίτροπο, όσο και την Αποκεντρωμένη, πείτε μας… πώς θα πληρωθεί ο εργολάβος όταν με το καλό κληθεί να ενταλματοποιήσει ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου;

Πάντως, εάν έχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο, και ακόμα περισσότερο(!), αν τολμήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο, εμφανίζοντας ενδεχομένως την (ανακληθείσα) ανάληψη υποχρέωσης, αυτό πραγματικά θα είναι κάτι αδιανόητο και πρωτόγνωρο στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, σας ζητώ και επιμένω σε αυτό κύριε Πρόεδρε του Φο.Δ.Σ.Α.! Ποια είναι η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, βάσει της οποίας θα καλυφθούν οι πιστώσεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για τα έτη 2020-2021-2022, (εκ των οποίων ποσό ύψους έως 139.991,04€ για το έτος 2020), για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της Ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον διεθνή διαγωνισμό που διενεργήσατε; Και μη μου πείτε πάλι με τα 37.200€ της δίμηνης παράτασης όπως μου γράψατε στην ουσία στη σημερινή απάντησή σας!

Γιώργος Δούναβης

Δημοτικός Σύμβουλος

loading...