Φόβοι για οριζόντιο “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας σε Μύκονο και Σαντορίνη – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Μέτρα πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αλλά και την διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων με ξεκάθαρους κανόνες, σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα δοθεί από αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το protothema.gr από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν, η απαγόρευση των οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη για διάστημα 1,5 έτους μέχρι να εγκριθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με σκοπό να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα των κορεσμένων περιοχών και να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες με βάση την φέρουσα ικανότητα των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την θερινή περίοδο στην Άνω Σύρο

Η παραπάνω εξέλιξη πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις στα δύο νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ναι μεν είναι κορεσμένα, όμως δε μπορούν να δεχθούν πιθανό οριζόντιο “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας.

Επίσης, θεσμοθετούνται τα πρόστιμα για τους αμελείς του εθνικού κτηματολογίου, τα οποία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ και θα είναι συνάρτηση όχι μόνο της αξίας του ακινήτου αλλά και της καθυστέρησης, η οποία θα προσαυξάνει το ύψος τους.

Το πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στην βουλή το Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη μια μεγάλη μεταρρύθμιση που στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και ταυτόχρονα επιλύει και αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ενημέρωση για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την Πέμπτη, το νομοσχέδιο ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που υιοθετεί προστατεύει παράλληλα και την ιδιοκτησία μέσω της μεταφοράς ΣΔ, με τρόπο που για πρώτη φορά γίνεται σωστά και με βάση την νομολογία του ΣτΕ.