ενοικιάσεις-αυτοκινήτων-Σαντορίνη-μετά-κορονοϊό

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Σαντορίνη μετά τον Κορονοϊό

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικιάσεις αυτοκινήτων Santorini Easy Rent, Δημόγλου Φιλάρετος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων πρό και μετά εποχής Κορονοϊού.

Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε όσον αφορά τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Σαντορίνη, το ξεκίνημα της εταιρείας και την πορεία της.

 

Πείτε μας μερικά λόγια για την εταιρείας σας…

Η εταιρεία Santorini easy car rentals ξεκίνησε τα πρώτα βήματα της το 1996, με κύρια δραστηριότητα τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και υπηρεσίες γραφείου γενικού τουρισμού, στο νησί της Σαντορίνης.  Έως και σήμερα συνεχίζουμε αδιάκοπα τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, προσθέτοντας και νέες όπως η διοργάνωση εκδρομών.

 

Τι σκέφτονται οι άνθρωποι του τουρισμού;

Από την αρχή της κρίσης, στις αρχές του 2020, υπήρχε η ελπίδα ότι θα φτιάξουν σύντομα τα πράγματα, και θα γλιτώναμε, αν όχι όλη, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της σεζόν του 2020. Όσο βέβαια περνούσαν οι μήνες και το πρόβλημα μεγάλωνε, η σκέψη έφυγε από το οικονομικό κομμάτι, και στο μυαλό όλων ήταν το θέμα της υγείας. Να βγούμε από αυτή τη κατάσταση υγιείς. Με την σωστή αντιμετώπιση από το κράτος, και εφόσον τα κρούσματα περιορίστηκαν, νιώθοντας περισσότερο ασφαλείς, αναπόφευκτα η επόμενη σκέψη ήταν η οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι το σύνολο σχεδόν, όχι μόνο των επιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα, δεν έχουν έσοδα από τον Οκτώβριο του 2019.”

 

Πως θα περιγράφατε τη φετινή σεζόν;

Στα τόσα χρόνια εμπειρίας μας στον τουρισμό, είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάτι παρόμοιο. Την πραγματικότητα της φετινής χρονιάς, δεν θα μπορούσε κανένας να την φανταστεί. Αν και είχαμε κάποιο προηγούμενο, όπως ο ιός SARS το 2003 και την γρίπη των χοίρων το 2009, τότε δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό η τουριστική κίνηση. Ίσως διότι τα αεροπορικά ταξίδια ήταν τότε αρκετά λιγότερα, και δεν υπήρξε η εκρηκτική εξάπλωση που έλαβε ο ιός SARS-COV-2 . Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία κατάσταση που έχει επηρεάσει ανεξαρτήτως όλες τις χώρες του πλανήτη, υγειονομικά, αλλά και οικονομικά, δημιουργώντας ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, που με την σειρά του επηρεάζει πρωτίστως υπηρεσίες που εξαρτώνται από την καλή ψυχολογία, όπως ο τουρισμός και τα ταξίδια.”

ενοικιάσεις-αυτοκινήτων-Σαντορίνη-μετά-κορονοϊό

 

Πως βλέπετε την κίνηση έως τώρα;

Αυτό που βλέπουμε όλοι, όχι μόνο ο κλάδος των ενοικιάσεων αυτοκινήτων, είναι μία πολύ υποτονική έως τώρα κίνηση, που σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών, ανεβάζει τις απώλειες για φέτος σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι πτήσεις που φτάνουν στο νησί μας κάθε μέρα, είναι βέβαια καλύτερα από το να μην έρχονται πτήσεις καθόλου, αλλά σε σύγκριση με τις αφίξεις του 2019 είναι προς το παρών αποκαρδιωτικές… Το γεγονός είναι ότι ήδη χάσαμε τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο οι οποίοι είχαν μηδενικές εισπράξεις. Από τις αρχές Ιουλίου φαίνεται μία μικρή κινητικότητα, η οποία προς το παρών κάνει περισσότερο καλό στην ψυχολογία των ανθρώπων του κλάδου, παρά στα οικονομικά τους.

 

Πως βλέπετε τα πράγματα για τους επόμενους μήνες;

Όπως είπα και πριν, από αρχές Ιουλίου άρχισαν δειλά δειλά οι πρώτες αφίξεις αεροπορικών εταιρειών από το εξωτερικό, και από ότι φαίνεται, θα υπάρχει μία αυξητική τάση. Από 15 Ιουλίου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί για τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ. Από ό, τι ακούμε και από τους φίλους ξενοδόχους, οι κρατήσεις αρχίζουν και ανεβαίνουν με σταθερό ρυθμό, με μειωμένες βέβαια τιμές, αλλά η αύξηση της ζήτησης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, και εμπιστεύεται τόσο την Ελλάδα σαν χώρα προορισμού, όσο και ειδικότερα την Σαντορίνη.

 

Έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία στην Σαντορίνη;

Τα περισσότερα καταστήματα, ναι, έχουν ανοίξει. Ελάχιστα είναι αυτά που παραμένουν κλειστά. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αρκετά είναι αυτά που αποφάσισαν να μην ανοίξουν, αλλά και πάλι πιστεύω ότι ένα ποσοστό πάνω από 60 με 70 τοις εκατό είναι ήδη ανοιχτά, ή πρόκειται να ανοίξουν σύντομα.

 

Ακολουθούνται οι οδηγίες για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού;

Πιστεύω πως ναι. Όλοι οι επαγγελματίες από όλους τους κλάδους έχουν δώσει μεγάλη σημασία στις οδηγίες του κράτους, και τις ακολουθούν πιστά. Μπορεί κανείς να δει όλους π.χ. τους οδηγούς να κυκλοφορούν με μάσκες, υπάρχουν οι αποστάσεις που πρέπει ανάμεσα στις ομπρέλες στις παραλίες και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Αυτήν τη στιγμή όλα φαίνεται να δουλεύουν σωστά.

 

Το κράτος βοηθάει καθόλου;

Όσον αφορά τον τομέα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στην Σαντορίνη, και γενικά των κλάδο των ενοικιάσεων, η απόφαση να καταβληθούν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας από τις αρχές Ιουλίου, σίγουρα βοηθάει πολύ. Αναμένουμε με αγωνία να δούμε εάν τελικά θα πρέπει να καταβληθεί η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος ή όχι, και εάν θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους επόμενους μήνες.  Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση του προβλήματος από την πολιτεία είναι σε σωστή κατεύθυνση, και πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις αν θέλουμε οι επιχειρήσεις του τουρισμού να επιβιώσουν, και οι εργαζόμενοι σε αυτές να στηριχτούν πραγματικά.  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της εξάπλωσης πανδημίας, είναι κάτι που φαίνεται πως αναγνωρίζεται από τους επισκέπτες, οι οποίοι από ότι μας λένε, νιώθουν ασφαλείς στην Σαντορίνη, ( και στην χώρα μας φυσικά ). Βλέπουμε ανταγωνιστικές χώρες, όπως π.χ. την Τουρκία να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας σε ισχύ απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη.Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, που θα μας βοηθήσει πολύ.

 

Τι ελπίζετε;

Ελπίδα όλων είναι καταρχάς να παραμείνουμε όλοι, εμείς και οι οικογένειές μας υγιείς. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, κρατάμε μικρό καλάθι, και ελπίζουμε να κλείσει η σεζόν έστω και με πολύ μικρό κέρδος, και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ελπίζουμε στις λιγότερες δυνατόν οικονομικές απώλειες.

 

Μερικά λόγια για το τέλος;

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία και δύναμη για αυτό το καλοκαίρι, το οποίο πιστεύω θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια, και να διδαχτούμε όλοι ώστε να θυμόμαστε στο μέλλον, ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο.

Santorini Easy Rent

Διαβάστε περισσότερα για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαντορίνη:

loading...