Κατάλογος Μητρώου Αρρένων 2019
Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης

Σε αναλυτικό απολογισμό έργου της δημοτικής αρχής, ο οποίος συνοδεύτηκε από την έντονη αμφισβήτηση κυρίως της μείζονος μειοψηφίας, εξελίχθηκε η πρώτη  – μετά τις απαγορεύσεις του covid19 – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο συγκλήθηκε με φυσική παρουσία των μελών του το βράδυ της Παρασκευή στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας και οι συνεργάτες του, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων προχώρησαν σε λεπτομερή και πολύωρο απολογισμό έργων, δράσεων και παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής, υιοθετώντας τη συγκεκριμένη τακτική προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα σχόλια περί απραξίας και ελλειμματικής διοίκησης με τα οποία «κοσμούν» τη δημοτική αρχή οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά και μερίδα της τοπικής κοινωνίας.

 

Η δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο και το σχεδιασμό της

Ειδικά ο δήμαρχος, κ. Λειβαδάρας, για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του, αναφέρθηκε διεξοδικά, σε στυλ λογοδοσίας, στα έργα, τις παρεμβάσεις και τη γενικότερη πορεία του Δήμου σε όλο το φάσμα των τομέων αρμοδιότητάς του, χωρίς να αποφύγει να δώσει σκληρές απαντήσεις στους επικριτές του.

Σε γενικές γραμμές, τόσο ο κ. Λειβαδάρας όσο και οι συνεργάτες του, ισχυρίστηκαν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας έως και σήμερα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν κανονικά, ενώ σε επίπεδο διοίκησης δε δημιουργήθηκε το παραμικρό κενό, η δημοτική αρχή δε σταμάτησε να διεκδικεί τους στόχους που έχει θέσει, συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος και του σχεδιασμού της προς όφελος του νησιού και των δημοτών του.

Επίσης, ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε επισταμένως σε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για την ελάφρυνση, ανακούφιση και διευκόλυνση δημοτών και επιχειρηματιών.

Αιχμές προς τον κρατικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις των κρουσμάτων covid19

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των πρόσφατων κρουσμάτων του covid-19 τα οποία εμφανίσθηκαν στο νησί, αφήνοντας για μία ακόμη φορά αιχμές σε βάρος του κρατικού μηχανισμού (ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία και ιδιαιτέρως προς τον κ. Χαρδαλία) για το έλλειμμα ενημέρωσης που επέδειξε προς τον Δήμο και τις αρχές του τόπου. Υπεραμύνθηκε δε, των προσωπικών του ενεργειών, τονίζοντας ότι έπραξε τα δέοντα ως δήμαρχος και ως γιατρός και διαχειρίστηκε με την πρέπουσα υπευθυνότητα το ζήτημα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ολιγωρία. Τόνισε επίσης, ότι το νησί είναι απολύτως θωρακισμένο σε υγειονομικό επίπεδο, ενώ κάλεσε κατοίκους και επισκέπτες να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι η επίσημη ενημέρωση για τις περιπτώσεις κρουσμάτων covid-19 (αν και εφόσον παρουσιασθούν στο μέλλον) θα δίδεται από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ο κ. Λειβαδάρας δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική απέναντι στη μείζονα μειοψηφία, στηλιτεύοντας τη στάση της και ειδικά τις επιθετικές ανακοινώσεις και την αντιπολιτευτική διάθεση που επέδειξε εν μέσω πανδημίας. Επίσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την τακτική πολιτικών αντιπάλων και δημοτών, οι οποίοι μέσω facebook και social media ασκούν καθημερινή κριτική προς τη δημοτική αρχή, εξαπολύοντας συνεχώς επιθέσεις.

Ολιγωρία, ανεπάρκεια και μπαγιάτικος απολογισμός

Οι τοποθετήσεις του κ. Λειβαδάρα, αλλά και των συνεργατών του, προκάλεσαν την αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις, κατηγορώντας τη δημοτική για ολιγωρία και ανεπάρκεια σε σημαντικούς και κρίσιμους τομείς.

Μπαγιάτικη, απολογιστική και απολογητική χαρακτήρισε την ομιλία του δημάρχου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος μίλησε για αναποτελεσματικότητα, έλλειμμα ενεργειών και πρωτοβουλιών της διοίκησης του Δήμους σε νευραλγικούς τομείς, τονίζοντας ότι η πίεση του κόσμου και η έντονη αμφισβήτηση που δέχεται πλέον η δημοτική αρχή, εξώθησαν το δήμαρχο και τους συνεργάτες του σε μια ανεπίκαιρη και κουραστική ενημέρωση.

Ο κ. Μαραγκός είπε ότι η δημοτική αρχή έβαλε πολύμηνη ταφόπλακα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αποφεύγοντας τη συζήτηση και τον διάλογο σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το νησί και την κοινωνία, φιμώνοντας παράλληλα, τη μειοψηφία με την οποία δεν επιδιώκει την παραμικρή συναίνεση και συνεργασία.

Έκανε λόγο για μειωμένα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής σε μια περίοδο ιδιαίτερης κρισιμότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχασαν το μπούσουλα και τον έλεγχο σε σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν την επιβίωση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

Επίσης, αναφορικά με τις αιχμές που άφησε ο κ. Λειβαδάρας απέναντι στον κρατικό μηχανισμό για το θέμα της ενημέρωσης των κρουσμάτων του covid-19, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είπε ότι αποτελεί πρωτοτυπία για έναν δήμαρχο, αφενός να δηλώνει ότι απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό από τις πολιτειακές αρχές και αφετέρου, να μην αντιδρά ώστε να προστατέψει το Δήμο και το νησί του.

Για σόου της δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μαρία Καζαντζάκη, τονίζοντας ότι η τακτική των δύο παρατάξεων θύμισε προεκλογική περίοδο, ενώ η πολύωρη και αδιέξοδη συζήτηση δεν επέφερε το παραμικρό όφελος για τους δημότες ούτε έδωσε λύσεις στα προβλήματα του νησιού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Καϊλης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, κυρίως, για τον αιφνίδιο και απροειδοποίητο απολογισμό της δημοτικής αρχής.

loading...