Δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το άδοξο τέλος της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την εταιρία τουριστικής προβολής και μάρκετινγκ MTC Group. Απεναντίας, ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη η οποία απλώς επιβεβαιώθηκε.

Η ΜTC Group του Νίκου Μαρτάκη μπορεί να είναι μια σοβαρή εταιρία με τεράστια εμπειρία σε παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τουρισμού και επικοινωνίας, με «πελάτες» οι οποίοι κινούνται σε σταθερή ανοδική τροχιά καταγράφοντας υψηλότερους δείκτες στον τουρισμό σε σχέση με την Σύρο, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Μήλος και άλλοι γνωστοί προορισμοί, ωστόσο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν κατάφερε να «στεριώσει».

Προδιαγεγραμμένο το τέλος της συνεργασίας

Η εταιρία επελέγη να αναλάβει την τουριστική προβολή της Σύρου από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Γιώργου Μαραγκού, περί τα τέλη της θητείας της. Με την αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Εξ αρχής, η MTC Group δεν έπεισε τη νέα διοίκηση και αντιμετωπίσθηκε (από πολιτικό, υπηρεσιακό προσωπικό και συνεργάτες) ως μια εταιρία η οποία δεν ανταποκρινόταν επαρκώς στην αποστολή που της ανατέθηκε. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι υπεύθυνοι του Δήμου αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους εξήγαγαν το παραπάνω συμπέρασμα, ενώ πάντα αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την MTC Group..

Στην πορεία του χρόνου, οι σχέσεις των δύο πλευρών έμοιαζαν να έχουν ομαλοποιηθεί, όμως, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, αυτές οι σχέσεις ποτέ δεν οικοδομήθηκαν με τα στοιχεία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε η συνεργασία να αποκτήσει τις απαραίτητες στέρεες βάσεις και να παράγει τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Έτσι, φτάσαμε σε ένα προδιαγεγραμμένο τέλος για το οποίο ήδη έχουν ειπωθεί και γραφτεί αρκετά. Το “διαζύγιο” των δύο πλευρών δημοσιοποίησε την Τρίτη ο ίδιος ο κ. Μαρτάκης, ενώ αναμένεται η επίσημη θέση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία λογικά θα εκφραστεί σύντομα.

Η ουσία είναι η επόμενη μέρα

Στην παρούσα φάση, αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία είναι η επόμενη μέρα της τουριστικής προβολής της Σύρου. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κατάρτιση ενός οργανωμένου σχεδίου ή το νησί θα επιστρέψει σε εποχές, όπου υπεύθυνος για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος ήταν ο «αυτόματος πιλότος»;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος προσανατολίζεται να συνάψει συνεργασία με άλλη εταιρία, η οποία επίσης έχει «βαρύ» όνομα στην τουριστική αγορά και η αξία της είναι εγνωσμένη. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Ο τουρισμός είναι πεδίο το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Σύρο, χωρίς αυτά να έχουν αξιοποιηθεί στον επιθυμητό βαθμό. Το βάρος της τουριστικής προώθησης, προβολής του νησιού και της ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών, δεν είναι δυνατόν να το αναλάβει μόνος του ο Δήμος ή γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση. Σημαντικό κομμάτι απ’ αυτό το βάρος αναλογεί, εξίσου, σε συλλογικούς φορείς του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού, σε παραγωγικές μονάδες ή και μεμονωμένους επιχειρηματίες. Από  όλους απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση και πιο οργανωμένες κινήσεις.

Ωστόσο, ο Δήμος είναι ο φορέας ο οποίος οφείλει να οργανώνει και να συσπειρώνει όλους τους υπόλοιπους, να καθορίζει τον γενικό προσανατολισμό και να χαράσσει την κατευθυντήρια γραμμή για τον τουρισμό, ζητήματα για τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει φανεί αντάξιος των προσδοκιών, ως προς την ορθή τους διαχείριση. 

Απαιτείται ανασυγκρότηση

Περιθώρια εφησυχασμού και περαιτέρω καθυστερήσεων δεν υπάρχουν. Η σεζόν θα είναι δύσκολη για το νησί, αλλά τις ίδιες αντικειμενικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όλοι οι προορισμοί, όχι μόνο της ελληνικής επικράτειας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

Η δυσκολία των καιρών επιβάλει την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση της τουριστικής πολιτικής με στόχο τον καταρτισμό ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα παράγει τα πρώτα αποτελέσματα από το 2021 και θα καθορίζει τους στρατηγικούς άξονες για το μέλλον.

*Και κάτι τελευταίο το οποίο δεν είναι μια απλή λεπτομέρεια. Όταν το ανώτερο συλλογικό όργανο για τον τουρισμό στο νησί, το οποίο είναι η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, έχει να συνεδριάσει – με οποιονδήποτε τρόπο ή μέθοδο – από την προ κορωνοϊού εποχή, αυτό δείχνει ότι η νοοτροπία που επικρατεί είναι τουλάχιστον εσφαλμένη.

Η Σύρος έχει σημαντικές δυνατότητες, το ζητούμενο είναι να καταφέρει να τις αξιοποιήσει και να καρπωθεί τα οφέλη.

loading...