Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης στην Σύρο την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαΐου.

Οι επιχειρηματίες του νησιού, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Σύρου βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα και σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους μετά από 70 ημέρες υποχρεωτικής παύσης λειτουργίας.

Οι ετοιμασίες περιλαμβάνουν και εργασίες συντήρησης των επιχειρήσεων ενόψει της θερινής περιόδου, ενώ ήδη, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων προσαρμόζουν τα τραπεζοκαθίσματα των εξωτερικών τους χώρων, με βάση τις νέες οδηγίες και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν το φετινό καλοκαίρι, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αν όχι όλες, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης του νησιού θα λειτουργήσουν κανονικά τη φετινή σεζόν, συμπεριλαμβανομένων και των εποχιακών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό, αναμφισβήτητα είναι μια θετική είδηση.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση στην εστίαση παρουσιάζεται, σήμερα, Τετάρτη 20 Μαϊου, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις στον ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και μέτρα για την απασχόληση.

 

 

 

“Πονοκέφαλος” τα τραπεζοκαθίσματα 

Στο συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανακοινωθεί σήμερα, θα προβλέπεται και το πλάνο επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, με βάση το οποίο, θα δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες, μέχρι το τέλος του 2020, να αξιοποιήσουν το διπλάσιο χώρο και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, οι Δήμοι θα πρέπει να μειώσουν κατά 50% τα τέλη των επιχειρήσεων.

Το όλο σχέδιο παρουσιάζεται λίγα 24ωρα πριν την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και είναι λογικό να έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους Δήμους της επικράτειας. Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου τα τηλέφωνα έχουν “σπάσει” τις τελευταίες ημέρες και τα αιτήματα από τους επιχειρηματίες είναι δεκάδες, καθώς μεγάλος αριθμός καταστηματαρχών πρόκειται να διεκδικήσει επιπλέον χώρους, ώστε να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη φετινή δύσκολη σεζόν οι επιχειρήσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα καθοριστεί ηλεκτρονική διαδικασία αιτήσεων για τους επιχειρηματίες, ενώ μεγάλο θέμα θα δημιουργηθεί με την «αναλογικότητα» της απόφασης και ιδίως με όσους -λόγω θέσης και τοποθεσίας -δε θα δικαιούνται επέκταση τραπεζοκαθισμάτων.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου καλούνται να συνθέσουν ένα δύσκολο “παζλ” πιεζόμενοι από τα αιτήματα ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, αλλά και από τα χρονικά περιθώρια τα οποία είναι ασφυκτικά στενά για τη λήψη αποφάσεων.

loading...