Καταγγελία, αποσκευές, ταξίδι

Tην τελική και ξεκάθαρη απόφαση των επιδημιολόγων περιμένει το Μαξίμου για να πάρει την οριστική απόφαση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων με πλοία.

Κρίσιμα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου «κλειδώνει» στις αρχές της εβδομάδος, το χρονοδιάγραμμα και τους όρους υπό τους οποίους θα επιτραπούν οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Στις χθεσινές συσκέψεις του Σαββάτου (9/5), ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων επιτελείς του προέβησαν κατά πληροφορίες σε μία συνολική επαναξιολόγηση των δεδομένων από τα πρώτα 24ωρα της σταδιακής άρσης της καραντίνας, ενώ επιβεβαίωσαν τη φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς πλέον είναι διαθέσιμο το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το Πάσχα και την Πρωτομαγιά.

Για τους παραπάνω λόγους, τέθηκε επί τάπητος το σενάριο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά νωρίτερα απ’ ότι αρχικώς είχε υπολογισθεί, ήτοι στις 18 Μαΐου, όταν βάσει του αρχικού σχεδιασμού είναι προγραμματισμένο να επιτραπεί η κίνηση από νομό σε νομό. Εξαιρετικά πιθανό είναι το σενάριο και της 25ης Μαϊου. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, μία ξεκάθαρη εισήγηση από την ομάδα επιδημιολόγων, την οποία και θα έχει στο τραπέζι του στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, ώστε να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη απελευθέρωσης των μετακινήσεων με πλοία ήταν περί τα μέσα Ιουνίου.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν με νόημα πως η πιθανή πρόωρη μετακίνηση στα νησιά στις 18 Μαΐου, δε συνεπάγεται την ανάληψη κάποιου ρίσκου από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίοι μπορεί να αποβεί ολέθριο στο σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Σύμφωνα με το πλάνο το οποίο εξετάζεται σοβαρά, η απελευθέρωση της μετακίνησης προς τη νησιωτική χώρα θα αφορά σε πρώτη φάση στα μεγάλα νησιά και όχι τα μικρότερα που δεν διαθέτουν ισχυρές υγειονομικές μονάδες.

Στα μέσα της εβδομάδος, εξάλλου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο για τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής αναφορικά με τον τουρισμό, καθώς τη Δεύτερα ο ΣΕΤΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πως μπορεί με ασφάλεια να επαναλειτουργήσουν φέτος ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Προς τα τέλη της εβδομάδος αναμένεται, επίσης, η αποκρυστάλλωση και του κοινού σχεδίου για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επεξεργάζεται εδώ και εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται και η τελική απόφαση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ. Για την ώρα, το βασικό σενάριο θέλει την εστίαση να επαναλειτουργεί την Ιη Ιουνίου, ωστόσο και εφ όσον επιβεβαιωθεί και το επόμενο δεκαήμερο η θετική εικόνα της επιδημιολογικής καμπύλης, δεν έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της 25ης Μαΐου.

loading...