Έντονη είναι η δυσαρέσκεια της δημάρχου Κέας, Ειρήνης Βελισσαροπούλου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας του νησιού, αναφορικά με την υπόθεση βύθισης του πλοίου DORDUNCU έξω από το λιμάνι του νησιού.

Σε συνέντευξή της στο in.gr, η κ. Βελισσαροπούλου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στη διαμάχη που υπήρξε ανάμεσα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Υπουργείο Ναυτιλίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η βύθιση του πλοίου έναν ολόκληρο μήνα μετά την προσάραξή του.

Το πιο τραγικό της υπόθεσης, προκύπτει από την αποκάλυψη της δημάρχου, σύμφωνα με την οποία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, είχε εξασφαλισθεί χορηγία εταιρίας για την ανέλκυση και απομάκρυνση του πλοίου χωρίς την παραμικρή οικονομική αξίωση. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις επέφεραν τη βύθιση του πλοίου με συνέπεια να αποσυρθεί το ενδιαφέρον της εταιρίας. Η κ. Βελισσαροπούλου επανέλαβε ότι ο Δήμος κινείται νομικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού.

Αναλυτικά η δήλωση της δημάρχου για τη συγκεκριμένη υπόθεση:

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα , το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τις δυνατότητές μας. 196 πρόσφυγες ήρθαν με ένα πλοίο που προσάραξε στο λιμενοβραχίονα της Κορησσίας  στις 16 Μαρτίου , μια νύχτα με βροχή και αέρα περίπου 9 μποφόρ. Χρησιμοποιήθηκε ένα παλιό ξενοδοχείο, εγκαταλειμμένο από 15ετίας κτίριο για τη στέγασή τους. Έμειναν καραντίνα  στο νησί και μετά από 23 ημέρες  καταφέραμε να μεταφερθούν σε δομή στην ενδοχώρα. Όμως , έμεινε το πλοίο με το οποίο ήρθαν. Σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στα ακριτικά νησιά δηλαδή μετανάστες με φουσκωτά, στην Κέα ήρθαν με δεξαμενόπλοιο.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο οποίο ανήκει και η Κέα  ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την απορρύπανση  του κόλπου και την αντιρρύπανση του πλοίου. Δηλαδή αποτράπηκε η οποιαδήποτε μόλυνση και επιβάρυνση της περιοχής. Μετά ξεκίνησε η προσπάθεια να ανελκυστεί το πλοίο. Δυστυχώς, όμως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, τώρα,  δήλωσε αναρμόδιο επειδή η προσάραξη έγινε έξω από το Λιμενοβραχίονα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας , μέσω του Γενικού Γραμματέα, δηλώνει ότι το Λιμενικό Ταμείο είναι υπεύθυνο  σε απόσταση 500 μέτρων γύρω από το λιμενοβραχίονα.

Η τραγωδία είναι  ότι με προσωπική μεσολάβηση της Βουλευτή Κυκλάδων κας Μονογιού είχε εξασφαλιστεί χορηγία από ιδιωτική εταιρία να γίνει ανέλκυση και μεταφορά του πλοίου χωρίς την παραμικρή δαπάνη  υπό τις προϋποθέσεις  ότι το πλοίο θα μπορεί να μεταφερθεί , δηλαδή δεν θα έχει βυθιστεί, το αρμόδιο υπουργείο θα εγκρίνει τη μεταφορά και θα υποδείξει το σημείο που θα μεταφερθεί. Άσχημες καιρικές συνθήκες  με ανέμους 8-9 μποφόρ βύθισαν το πλοίο και η προσφορά ως εκ τούτου αποσύρθηκε.

Από τότε και μετά το ημιβυθισμένο κατά τα 3/4 πλοίο βρίσκεται έξω από το λιμενοβραχίονα και εμείς περιμένουμε τη σύσταση επιτροπής γνωμοδότησης για την ανέλκυση του ναυαγίου. Εάν οι διαδικασίες είχαν γίνει γρήγορα θα μπορούσαμε να είχαμε απαλλαγεί από το κουφάρι του πλοίου το οποίο κινείται με το φύσημα του ανέμου. Ο Δήμος μας έχει αναθέσει σε δικηγόρο την υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού μας.

loading...