Σε ισχύ βρίσκονται από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι και το τέλος Μαΐου οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάση τις οποίες, η λήψη αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων απαγορεύεται να λαμβάνονται από δια ζώσης συνεδριάσεις, αλλά αυτό γίνεται είτε δια περιφοράς, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζονται με τη διαδικασία της δια περιφοράς ψηφοφορίας και όχι με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Την Δευτέρα 25 Μαΐου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς (όπως και όλες οι προηγούμενες), δηλαδή οι σύμβουλοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο ψηφοφορίας των θεμάτων και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά προς τον Δήμο.

Σε πολλούς Δήμους των Κυκλάδων οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, κάτι το οποίο ισχύει και για συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στα μέλη να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους έστω και πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό παίρνει μορφή η συζήτηση των θεμάτων γεγονός που συμβάλει στην ορθότερη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς έχει επιλεγεί η μέθοδος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία θεωρείται η πλέον απρόσωπη, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση μερίδας των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αφού δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο ουσιαστικής συζήτησης των θεμάτων.

Ήδη, δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Δούναβης και η πρώην αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού, ειδοποίησαν ότι θα απέχουν εις ένδειξη διαμαρτυρίας από τις συνεδριάσεις, όσο αυτές πραγματοποιούνται με την δια περιφοράς διαδικασία.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει με ανακοίνωσή της, ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης, μόνο αν συνεχιστούν σε μάκρος τα περιοριστικά μέτρα για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Κατά τα φαινόμενα, τα συγκεκριμένα μέτρα θα αρθούν από τον επόμενο μήνα ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα η διαδικασία λήψης αποφάσεων των Δήμων και η λειτουργία των συλλογικών τους οργάνων.

loading...