Σχολεία: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια και τι γίνεται με τα Δημοτικά

Τα σχολεία αποτελούν το τελευταίο – και το πιο δύσκολο – κομμάτι του παζλ στο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη (σταδιακή) επιστροφή στην κανονικότητα.

Η εισήγηση των ειδικών επί της υγείας για τα σχολεία αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις τελικές συσκέψεις που θα ακολουθήσουν το Σαββατοκύριακο.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα έχει πρώτο ορόσημο την 4η Μαΐου, με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, την κατάργηση των SMS και των βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις, καθώς και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων, των κομμωτηρίων κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ευχάριστα νέα! Εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα σχολεία αναφέρουν πως ακόμη και οι επιστήμονες της υγείας είναι διχασμένοι ως προς το αν πρέπει ή όχι ν’ ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι πάντως η σταδιακή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Να επιστρέψουν, δηλαδή, στις αίθουσες πρώτοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 ή στις 18 Μαΐου και ν’ ακολουθήσουν έως το τέλος του μήνα σταδιακά κι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες αυτοί των υπολοίπων τάξεων των Λυκείων, των Γυμνασίων και των Δημοτικών Σχολείων, με μια μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς έως τα τέλη Ιουνίου – ταυτόχρονα, δηλαδή, με την εκκίνηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους τελειόφοιτους του Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ασημένιο Μετάλλιο για το Βασίλη Βρούτση, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών

Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και πρόληψης, δηλαδή λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των θρανίων κτλ., με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιθανό σε κάποια σχολεία να χρειαστούν διπλές βάρδιες, πρωί και απόγευμα. Όλα τα σενάρια, όμως, εξακολουθούν να είναι ανοιχτά: ακόμη και να ξαναγυρίσουν στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και οι υπόλοιποι μαθητές να δώσουν ραντεβού το Σεπτέμβριο, αλλά και το ενδιάμεσο σενάριο, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή επαναλειτουργία μόνο των Λυκείων και Γυμνασίων και να παραμείνουν κλειστά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχουν οι ειδικοί επί της υγείας, τους οποίους ακούει κι εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα πάντως γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εάν ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως ο φόβος κάποιων γονέων να στείλουν στο σχολείο τα παιδιά τους – ειδικά τα μικρότερα. Επίσης, ο κίνδυνος να μολυνθούν παππούδες και γιαγιάδες και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που συμβιώνουν με τα παιδιά ή τα προσέχουν. Αλλά και το γεγονός ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα δυσκολέψει τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που εργάζονται, καίτοι με νέα ΚΥΑ παρατάθηκαν έως τις 10 Μαΐου.