Η θερινή κατοικία σχεδιάστηκε από τους Vois architects, το 2012. Το όνομα «H_orizon» προέρχεται από τα δύο βασικά στοιχεία, που απαρτίζουν την αρχική ιδέα σχεδιασμού.

Το «Η» αναπαριστά τη διάταξη του κτιρίου, που μοιάζει με το σχήμα του γράμματος, με τους δύο κυρίως όγκους του κτιρίου να επεκτείνονται συμμετρικά κατά μήκος του άξονα ΝΔ – ΝΑ. Το «Orizon», αναφέρεται στην ανάγκη της κατοικίας να παραμένει σε συνεχή σύνδεση με τον ανοικτό ορίζοντα.

Μέσα από το κενό, που δημιουργούν οι δυο κύριοι όγκοι, δημιουργείται ένα κάδρο, το οποίο αιχμαλωτίζει την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες του ορίζοντα της θάλασσας.

Το σημείο αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σπιτιού, η διάταξη του οποίου επικεντρώνεται στην καθημερινή οικογενειακή δραστηριότητα και στις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Εδώ, ξεκινούν και επεκτείνονται τα σημεία θέασης προς το φυσικό τοπίου της Αντιπάρου.

Το καθιστικό βρίσκεται υποβαθμισμένο, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα.

Τα υπνοδωμάτια και οι βοηθητικές λειτουργίες τοποθετούνται αρμονικά εκατέρωθεν του κύριου άξονα.

Η πισίνα, η οποία έχει τοποθετηθεί μπροστά από το καθιστικό, ακολουθεί τη γραμμική κατεύθυνση προς τον ορίζοντα, αναδύοντας μια επιμήκη επιφάνεια νερού στα χρώματα της θάλασσας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:VOIS Architects
Ομάδα σχεδιασμού: Φάνια Σινανιώνη, Κατερίνα Βορδώνη, Μάρθα Γεωργίου – Ρίχτερ
Αρχιτεκτονική τοπίου: ECOSCAPES
Κατασκευή: Δωρική Τεχνική
Μελέτη φωτισμού: HALO Architectural Lighting
Εμβαδό: 260 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2016
Φωτογραφίες: © Erieta Attali, © Αθηνά Σούλη

Πηγή: ktirio.gr

loading...