Για τους τέσσερις λόγους που μπορεί να κινδυνεύσουν οι νέοι από τον κορωνοϊό μίλησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Άρα μπορεί να νοσήσουμε όλοι. Και νέοι νοσούν», τόνισε, δίνοντας ορισμένα στατιστικά στοιχεία:

-Η Ιταλία καταγράφει το 25% των κρουσμάτων μεταξύ ηλικίας 19 και 50 ετών.

-Στην Ισπανία το 33% των κρουσμάτων είναι κάτω των 44 ετών.

-Στις ΗΠΑ 29% 20 έως 44 ετών

-Το 45% των νοσούντων στην Ελλάδα είναι από 40 έως 64 ετών, το 31% 18-39, ενώ τα Παιδιά είναι μόλις 2% (47 κρούσματα)

«Ακόμη πιο δύσκολο να εξηγηθεί είναι η σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας και μίλησε για την «παθογένεια της νόσου», που την μελετούν χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Γιατί όμως μπορεί να νοσήσει ένας νέος άνθρωπος και σε κάποιες περιπτώσεις η ασθένεια να μην εξελιχθεί θετικά. Όπως είπε ο καθηγητής:

  • Υπάρχει πιθανότητα ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή ποιος δεν πάει καλά. Πρόκειται για το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός να μας επιτεθεί, της πόρτας για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται ουσιαστικά στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα αυτή λίγοι πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να μην διευκολύνεται ο ιός αντίστοιχα να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων
  • Επίσης υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Αυτή η ουσία δρα σαν απορρυπαντικό στο σφουγγάρι το κάνει πιο μαλακό και πιο εύκαμπτο. Και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό το συστατικό το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα. Και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα.
  • Σε μερικούς, ευτυχώς, λίγους νέους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα.
  • Νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσόστητες του ιού στο περιβάλλον τους.

aftodioikisi.gr

loading...