Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα λιμάνια ενόψει Πάσχα – Να μην ταξιδέψει ούτε ένας επιβάτης προς τα νησιά

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς θα το περάσουμε σε καραντίνα, υπό αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, προκειμένου να προστατευθούμε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαχειρίζεται την πανδημική κρίση με υποδειγματικό τρόπο κι αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι την εξάλειψη του κορωνοϊού, η οποία δεν αποκλείεται να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εφόσον συνεχισθεί η ευλαβική τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και δεν υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, ίσως να είναι και η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, γι αυτό και ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται να «αποκρούσει» κάθε απόπειρα η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τη σημερινή ελεγχόμενη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τιμητική εκδήλωση για δύο επιφανείς Σιφνίους

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα γίνουν αυστηρότεροι, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ώστε να φρενάρουν οποιαδήποτε σχέδια για άσκοπες μετακινήσεις ή για συναθροίσεις τις ημέρες των εορτών.

Τι θα γίνει στις Κυκλάδες και στα νησιά

Ήδη σε Μύκονο και Σαντορίνη προβλέφθηκαν αυστηρότερα μέτρα με ρητή απαγόρευση της κυκλοφορίας για 12 ώρες την ημέρα (8 το βράδυ με 8 το πρωί).

Εδώ και δύο εβδομάδες οι μετακινήσεις με πλοία έχουν απαγορευθεί (εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι), κάτι που ισχύει και για τις αεροπορικές πτήσεις προς τα νησιά. Εισιτήρια εκδίδονται μόνο για τους επιβάτες που συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο και πιστοποιούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τη Δευτέρα 4 Μαΐου η σταδιακή άρση απαγορεύσεων - Καταργείται το sms στο 13033

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει διαμηνύσει ότι εντός των προσεχών ημερών θα απαγορευθεί, τουλάχιστον για τη Μεγάλη Εβδομάδα, η δυνατότητα ταξιδιού και για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ώστε να μπει φρένο σε οποιαδήποτε μετακίνηση η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη διασπορά του ιού.

Ήδη στις Κυκλάδες μετράμε τέσσερα κρούσματα και είναι πιθανό να αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Συνεπώς, οποιαδήποτε μετακίνηση με πλοίο διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχει δοθεί εντολή στο Λιμενικό Σώμα να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα κεντρικά λιμάνια για όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Ραφήνα και το Λαύριο τα οποία αποτελούν αφετηρίες πλοίων που ταξιδεύουν στις Κυκλάδες, θα μπουν στο μικροσκόπιο εξονυχιστικών ελέγχων με στόχο να μην επιβιβασθεί ούτε ένας ταξιδιώτης που θα επιχειρήσει να μετακινηθεί για να κάνει διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σαντορίνη: Πάνω από 20 συλλήψεις αλλοδαπών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα

Παράλληλα, αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι και στα λιμάνια των νησιών, ειδικά στις αναχωρήσεις των πλοίων, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή άσκοπη μετακίνηση.

Εντατικότεροι θα είναι οι έλεγχοι και από πλευράς αστυνομίας, η οποία θα περιφρουρήσει τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις, όπως επίσης, θα μεριμνήσει για την τήρηση του μέτρου απαγόρευσης εισόδου στις Εκκλησίες.