Επιχειρήσεις: Ανοίγουν ξανά από 4 Μαϊου – Σε τρία στάδια η επαναλειτουργία τους

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, μιας και η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μοιάζει να είναι απολύτως ελεγχόμενο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστρημα.

‘Ολα δείχνουν ότι η 4η Μαΐου θα είναι οριστικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να ισχύουν οι πρώτοι περιορισμοί πλην των υποθηκοφυλακείων και των γραμματειών των δικαστηρίων που θ’ ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 27/4.

Η άρση των περιορισμών στις 4 Μαΐου θ’ αφορούν τόσο στην κυκλοφορία των πολιτών, όσο και στη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, αλλά πάντοτε με την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δύο θάνατοι επιβατών μέσα σε πλοία - Μεταφέρθηκαν σε Σύρο και Νάξο!

Σε δεύτερη φάση και με… τραπεζάκια έξω θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα ακολουθήσουν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Πάντως, το καλό σενάριο προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο Μάιο.

Τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μέτρα στις παραλίες έως τις 31 Ιουλίου! Έρχεται παράταση και για τα πανηγύρια μέχρι τέλος Αυγούστου

Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.