Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (Τετάρτη 29 Απριλίου), καθορίστηκαν οι διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις που θα παρασχεθούν προς τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους δημότες του νησιού, οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου και εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννη Πιταούλη και περιλαμβάνουν τις παρακάτω παρεμβάσεις, ώστε να διευκολυνθούν κάποιες κατηγορίες πολιτών εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και συγκεκριμένα:

1.Για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και πλήττονται σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους προβλέπεται:

  • απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού
  • απαλλαγή τέλους κοινοχρήστων χώρων
  • μείωση μισθωμάτων 40%

2.Για τις παρακάτω κατηγορίες:

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ που ανέστειλαν και πλήττονται

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης είτε λόγω υπολειτουργίας

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, με συνέπεια να έχουν οι ιδιοκτήτες απώλεια για Μάρτιο και Απρίλιο 2020 του 40% του μισθώματος

την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων αναστολής είσπραξης, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους:

  • Παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
  • Της έκπτωσης 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

3.Για όλους τους Δημότες: απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών, διδάκτρων, συνδρομών – εισφορών δομών πολιτισμού και αθλητισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι παραπάνω απαλλαγές, θα έχουν εφαρμογή αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού όπως ορίζεται από τις νομοθετικές διατάξεις και τις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατά περίπτωση.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι, με βάση την εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών προβλέπεται έλλειμμα εσόδων 700.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου, ως «κληρονομιά» από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τις τελικές αποφάσεις πρόκειται να πάρει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 4 Μαϊου, δια περιφοράς και θα επικυρώσει τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Μείζονα μειοψηφία: «Δε φανταζόμαστε ότι η ανικανότητά σας θα ήταν τόσο μεγάλη»

Επίθεση σε βάρος της δημοτικής αρχής εξαπέλυσε η μείζονα μειοψηφία του Γιώργου Μαραγκού, κατηγορώντας την για ολιγωρία και ανικανότητα.

Όπως ανέφεραν σε γραπτό υπόμνημά τους οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας, είναι απολύτως αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των τοπικών επιχειρήσεων, ωστόσο, επέρριψαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για έλλειμμα αποφασιστικότητας και καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως όλο το προηγούμενο διάστημα «οι Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο, έμειναν κλειστοί στην καραντίνα τους».

Τα μέλη της αντιπολίτευσης, υποστήριξαν ακόμη, ότι οι απώλειες εσόδων του Δήμου πιθανότατα θα είναι περισσότερες από τις αρχικώς εκτιμώμενες, σημειώνοντας ότι, οι επιπτώσεις από την πανδημία θα διαρκέσουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που υπολογίζει η δημοτική αρχή, την οποία κάλεσαν να απελευθερώσει πόρους από προβλεπόμενες επενδυτικές δαπάνες και να τους διαθέσει στην αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων και ελαφρύνσεων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας ανέφεραν μεταξύ άλλων στο υπόμνημά τους ότι: «Η παντελής έλλειψη ή η αποφυγή ενημέρωσης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προς τους δημότες, τους έχει δημιουργήσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν μέτρα από το Δήμο που θα μεταφραστούν σε άμεση ρευστότητα με «ζωντανό χρήμα» στην τσέπη τους. Γιατί δεν βγαίνετε ανοιχτά και ξεκάθαρα να τους πείτε ότι εκείνο που θα δουν θα είναι συμψηφισμοί στα ποσά των δημοτικών τελών που η κάθε κλειστή ή πληττόμενη επιχείρηση λόγω covid-19 καταβάλει για 2 μήνες, για 3 μήνες, για 4 μήνες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ; Πραγματικά δεν ξέρουμε αν αυτό επεξηγείται ως άγνοια ή ως ατολμία και έλλειψη υπευθυνότητας».

Εξάλλου, άφησαν να εννοηθεί πως η δημοτική αρχή δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να αντεπεξέλθει στο αναγκαστικό «ξήλωμα» του δημοτικού προϋπολογισμού, κατηγορώντας της, ότι αφήνει απροστάτευτους τους υπαλλήλους να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό πόλεμο που έρχεται.

Καταλήγοντας, τα μέλη της μειοψηφίας υπογράμμισαν: «Δε φανταζόμασταν ποτέ ότι η ανικανότητά σας είναι τόσο μεγάλη. Όσο κινείστε αργά, φοβικά και με τόση προχειρότητα, τόσο ο αντίκτυπος της πανδημίας τοπικά θα είναι μεγαλύτερος για εσάς, αλλά κυρίως για τον Δήμο και για τον τόπο. Και είναι κρίμα!».

loading...