Στην επόμενη μέρα των περιοριστικών μέτρων και στην επερχόμενη τουριστική περίοδο, η οποία θα είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες, επικεντρώθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Μυκόνου και μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κων/νος Κουκάς στο cyclades24, η οποία μεταδόθηκε μέσω skype το απόγευμα της Τρίτης.

Αναφορικά με την περίοδο της καραντίνας, ο κ. Κουκάς, τόνισε ότι οι πολίτες της Μυκόνου πειθάρχησαν στα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδειγματική διαχείριση των δύο κρουσμάτων κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στο νησί, από το τοπικό σύστημα υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης, σε όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά για την ανακούφιση και ενίσχυση των ευπαθών και αδύναμων ομάδων πληθυσμού με τη χορήγηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, μέσω του δικτύου «Δίχτυ» που έχει συγκροτηθεί στο νησί.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Κουκάς, ο Δήμος Μυκόνου φρόντισε να απαλλάξει τις πληττόμενες τουριστικές και μη επιχειρήσεις του νησιού από ορισμένες κατηγορίες δημοτικών τελών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στερεί από τον Δήμο σημαντικά έσοδα και θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τον οικονομικό του προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον.

Η διαχείριση της επόμενης ημέρες φαντάζει μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικά για τη Μύκονο. Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρήσεις του νησιού θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό και τζίρους, ενώ παραδέχθηκε ότι η ανεργία στη Μύκονο θα παρουσιάσει μεγαλύτερα ποσοστά.

Με βάση όλες τις ενδείξεις, η Μύκονος θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία κλπ, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Κουκάς, είναι αδύνατον αυτές οι απώλειες να καλυφθούν από τον εγχώριο τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, κ. Κουκάς εξέφρασε την πίστη του ότι οι Μυκονιάτες θα αντέξουν όσο μεγάλη κι αν είναι η φετινή ζημιά, αναρωτήθηκε, ωστόσο, αν θα αντέξει η εθνική οικονομία, καθώς ο τουρισμός στηρίζει το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο δήμαρχος Μυκόνου έκανε γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του νησιού θέλουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι, τόνισε όμως, ότι βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας από την κυβέρνηση να ανακοινώσει το πλαίσιο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας, το πρωτόκολλο λειτουργίας των επιχειρήσεων και πολλά άλλα βασικά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν όπως οι πολυσύχναστες παραλίες, τα δρομολόγια πλοίων, ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, η επιδότηση εργασίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και θέματα για τα οποία οι αποφάσεις θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι πτήσεις του εξωτερικού, η κρουαζιέρα κλπ.

Κώστας Κουκάς

Ο κ. Κουκάς, είπε σε όλους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι η καλή υγεία των πολιτών, ευχόμενος, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μιας και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά.

loading...