“Υγειονομική βόμβα στην Τζιά”

Ο Α. Γραμματέας Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Βλασερός για τους πρόσφυγες στην Τζιά

196 άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα παροπλισμένο ξενοδοχείο της Κέας σκοπεύεται να κρατηθούν στο νησί τουλάχιστον για 14 ημέρες καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Πρόκειται για τους επιβάτες του δουλεμπορικού τουρκικού πλοίου “Dorduncu” πού προσάραξε σε μώλο του λιμανιού της Κέας. Εννοείται ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν υπό ακατάλληλες συνθήκες, είναι άγνωστης υγειονομικής κατάστασης και απρόβλεπτης υγειονομικής έκβασης με την επιδημία του κορονοϊού να καλπάζει.

Από την άλλη μεριά ένα ανεπαρκές υγειονομικό σύστημα (έχω αναφερθεί κι άλλη φορά γι’αυτό) που περιλαμβάνει ένα πολυδύναμο ιατρείο στελεχωμένο με ένα επιμελητή γενικής Ιατρικής και δύο αγροτικούς γιατρούς, χωρίς την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή να καλείται από μόνο του να αντιμετωπίσει υγειονομικά τόσους ταλαιπωτρημένους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά και έγκυοι.

Πέντε διασώστες που έφτασαν προχθές από τον Ερυθρό Σταυρό στο νησί, αφού εξέτασαν τους μετανάστες, επέστρεψαν αυθημερόν στην Αθήνα. Μία έγκυος που διακομίσθηκε στην Αθήνα για εξέταση επέστρεψε στο νησί.

Υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με υγειονομικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό για τις πρώτες ανάγκες περίθαλψης.Το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό δίνει την μεγάλη του μάχη.

Καθολικό βέβαια είναι το αίτημα των αρχών και των κατοίκων (πού δίνουν αγώνα για να περιθάλψουν τους μετανάστες) για ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων αυτών εκτός της Κέας για να αποφευχθούν τα χειρότερα και γι’ αυτούς και για το νησί.

loading...