Σύρος: Η επόμενη μέρα μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού – Οι διαβεβαιώσεις των αρχών και η ανάγκη για υψηλό αίσθημα ευθύνης απ’ όλους

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Σύρο το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου, σαφώς και εντείνει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του νησιού, ενώ αυξάνει το αίσθημα ευθύνης και ανάγκης για μεγαλύτερη προστασία, απέναντι στην πανδημία η οποία έκανε την εμφάνισή της και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ο 88χρονος, ο οποίος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και βρέθηκε θετικός στον covid 19, μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αττική και στη συνέχεια διακομίσθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία”.

Gepostet von ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΚ am Dienstag, 24. März 2020

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό, ότι κατά την παραμονή του ασθενούς στη νοσηλευτική μονάδα του νησιού, τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για τη διαχείριση υπόπτων – επιβεβαιωμένων περιστατικών covid -19.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, αναφέρεται ότι αμέσως μετά την επιβεβαίωση του πρώτου θετικού κρούσματος, ιχνηλατήθηκαν οι στενές επαφές του 88χρονου και ελήφθησαν μέτρα για άτομα τόσο του συγγενικού περιβάλλοντος του ασθενή, όσο και του προσωπικού του Νοσοκομείου που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα ισχύουν για τουλάχιστον 11 άτομα από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου.  Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν ληφθεί μέτρα για τη γυναίκα που φρόντιζε τον ηλικιωμένο και τη σύζυγό του.

Δεν έχει γίνει γνωστό, για την ώρα, αν από το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μετάδοση του ιού σε άλλον πολίτη. Ούτως ή άλλως αναμένονται αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων κι άλλου ασθενούς από την Σύρο, ενώ, γενικότερα, “ύποπτα” κρούσματα κορωνοϊού είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται καθημερινά σε όλη την επικράτεια, μιας και η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές αρχές του νησιού, τονίζουν σε όλους τους τόνους και απευθύνουν έκκληση προς το σύνολο των κατοίκων της Σύρου, να τηρούν με ευλάβεια τα προβλεπόμενα αυστηρά μέτρα προστασίας, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης και διασποράς της νόσου.

Μετά και την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος κορωνοϊού, τα έκτακτα μέτρα γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού αναμένεται να εντατικοποιηθούν, ενώ οι κανόνες που ισχύουν για την προστασία των πολιτών κατά την παρουσία τους σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και λοιπά καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη πιο αυστηρά.