Πώς η σύγχρονη τεχνολογία μεταμόρφωσε τον αθλητισμό

 

Τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια κι αυτό αποτελεί κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της χρήσης της νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν πλέον τόσες ευκολίες, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, πανίσχυροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα πλοήγησης, συστήματα εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία σήμερα αποτελούν καθημερινότητα.

Ο αθλητισμός είναι ένας από αυτούς τους τομείς που έχουν επηρεαστεί από τη νέα τεχνολογία, όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Ωστόσο, σταδιακά έχουμε μία εμφανή μεταμόρφωση και βελτιώσεις που ίσως να μην είχαμε καν φανταστεί στο παρελθόν. Ας πούμε κάποιους από τους τομείς που σχετίζονται με τον αθλητισμό και οι οποίοι άλλαξαν στην πάροδο των τελευταίων δεκαετιών λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αθλητικός εξοπλισμός

Πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πανίσχυροι και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των μηχανικών, που μέσω προσομοιώσεων και ευέλικτων εργαλείων σχεδίασης μπορούν να δημιουργήσουν πολύ πιο αποδοτικό αθλητικό εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν, οι ρακέτες του τένις ή τα παπούτσια που φοράνε οι αθλητές στα διάφορα αθλήματα δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Νέα υλικά χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό αυτόν και στην ίδια την ένδυση των αθλητών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιδόσεων, ατομικά και ομαδικά. Κάποια υλικά μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα η πολυουρεθάνη που χρησιμοποιούσαν μέχρι το 2008 στα μαγιό τους οι κολυμβητές, που απαγορεύτηκαν επειδή προσέφεραν αγωνιστικό πλεονέκτημα στους αθλητές που τα χρησιμοποιούσαν.

Μεταδόσεις αγώνων

Η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων περιλαμβάνει πλέον και το διαδίκτυο ή υβριδικές μορφές τεχνολογίας. Οι δυνατότητες του νέου μέσου, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης που έχουν γίνει πιο αποδοτικές, επιτρέπουν απευθείας μετάδοση σε αναλύσεις 4Κ ή ακόμη και μεγαλύτερες, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ήχου. Παράλληλα, προσφέρονται επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως στατιστικά, διαδραστικά εργαλεία κλπ. Οι μεταδόσεις live streaming επεκτείνονται και σε άλλες ψυχαγωγικές εφαρμογές, όπως είναι πχ. το game streaming που γνωρίσαμε μέσω του Google Stadia, οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων όπως το VGL League στον τομέα των esports με συμμετοχή και ελληνικών ομάδων, των διοργανώσεων του παιχνιδιού καρτών Magic the Gathering σε ηλεκτρονική ή σε φυσική μορφή, διεθνή τουρνουά που διοργανώνει η Pokerstars κλπ.

Προετοιμασία και προπόνηση

Η προπόνηση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ερασιτέχνη και σε έναν επαγγελματία αθλητή. Κάποιος μέτριος αθλητής μπορεί να γίνει καλός με σκληρή προπόνηση και αντίστοιχα ένα εξαιρετικό ταλέντο ενδέχεται να χαθεί όταν δεν δώσει έμφαση σε αυτή. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες, μέσω βίντεο ή μέσω εξοπλισμού που φορούν οι αθλητές (wearables), οι οποίες καταγράφουν την κάθε τους κίνηση στον αγωνιστικό χώρο και στην προπόνηση. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προτείνονται βελτιώσεις στα τεχνικά και στα φυσικά χαρακτηριστικά.

Διατροφή των αθλητών

Η διατροφή έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές. Συνδέεται στενά με την υγεία του αθλητή και με τις αθλητικές επιδόσεις του. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, κατάλληλων για τις ανάγκες του κάθε αθλητή, καθώς και πλήρη ανάλυση του μεταβολισμού, της κληρονομικότητας, της απορρόφησης των τροφών και συστατικών κλπ. Οι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά, προκειμένου οι αθλητές να φτάσουν σε μεγαλύτερα επίπεδα απόδοσης, με προγράμματα που είναι πολύ πιο ακριβή και αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.

Οικονομικοί πόροι

Πέρα από τα μεγάλα αθλήματα, όπου συνήθως οι ομάδες διαθέτουν αυξημένα έσοδα και μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλους μισθούς και υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, πολλοί επαγγελματίες αθλητές πχ. σε ατομικά αθλήματα, πέρα από κάποιες χορηγίες δεν έχουν σημαντικές πηγές εσόδων. Μέσω διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών μπορεί πλέον ο καθένας να ενισχύσει οικονομικά τον αγαπημένο του αθλητή, προσφέροντάς του καλύτερες συνθήκες προπόνησης και αγώνων. Μπορεί, επίσης, να συνεισφέρει στην αγορά καλύτερου αθλητικού εξοπλισμού ή στην προετοιμασία του σε καλύτερες εγκαταστάσεις και υποδομές.

Δικαιοσύνη

Πολύ συχνά διαπιστώνουμε διαιτητικά λάθη και αδικίες σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, τα οποία πολλές φορές πλήττουν ολόκληρα αθλήματα . Τεχνολογίες όπως το VAR (Video Assistant Referee), το οποίο πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον στο ποδόσφαιρο και σε άλλα σπορτ, φαίνεται να προκαλούν νέο ενδιαφέρον και να είναι σε θέση να θεραπεύσουν τις «πληγές» που έχουν «τραυματίσει» τον αθλητισμό.

 

loading...