Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο δύσκολη η διαχείρισή του στη νησιωτική Ελλάδα

0

Καμία περίπτωση κορονοϊού δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα στα νησιά των Κυκλάδων και όλοι απευχόμαστε να παρουσιαστεί το οποιοδήποτε κρούσμα, αν και βρισκόμαστε σε περίοδο σταδιακής έξαρσης της νόσου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αν ο πιο επικίνδυνος ιός των τελευταίων δεκαετιών χτυπήσει την πόρτα των Κυκλάδων, κάποια βασικά δεδομένα δε θα είναι ίσα κι όμοια σε σχέση με τις αντίστοιχες περιπτώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) για τον κορονοϊό στα νησιά των Κυκλάδων, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης πιθανού περιστατικού.

Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για τις περιπτώσεις εκείνες που ο ασθενής από κορονοϊό χρειαστεί νοσηλεία (ενδεχομένως να μην είναι αναγκαίο για όλες τις περιπτώσεις αν κι αυτό δεν έχει γίνει ξεκάθαρα από κανένα δημόσιο φορέα), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά σε ένα από τα 13 Νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει τέτοια μονάδα, άρα, ο ασθενής αναγκαστικά θα διακομίζεται σε Νοσοκομείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, πολλά νησιά των Κυκλάδων δε διαθέτουν καν τα απαραίτητα μέσα ή το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να διαγνώσουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα παρουσιασθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαχείριση των καταστάσεων σε τοπικό επίπεδο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος κορονοϊού σε νησί των Κυκλάδων, με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο με τις οδηγίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ; Ποιες υγειονομικές υπηρεσίες θα μεταβούν στην οικία ή στην περιοχή του φορέα για να ιχνηλατήσουν τις επαφές του ή να περιορίσουν τις κινήσεις του οικογενειακού και στενού του περιβάλλοντος; Πως θα εφαρμοστούν οι οδηγίες για απομόνωση των επαφών στο σπίτι ή για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων στο σπίτι;

Αυτά τα εύλογα ερωτήματα – και πολλά άλλα που προκύπτουν μέσα από τις βασικές οδηγίες του ΟΕΔΥ για τον κορονοϊό – δύσκολα θα βρουν πιεστική απάντηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των νησιών του νομού.

Όλοι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όμως, καλό είναι να έχουμε την πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, ειδικά όταν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, μειονεκτούν ξεκάθαρα σε σχέση με τις αντίστοιχες των μεγάλων αστικών κέντρων.

loading...