Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360° Cocktail Bar Restaurant στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου με την Σέριφο να κλείνει τον κύκλο των 17 εστιατορίων από διαφορετικά ελληνικά νησιά, που μαγείρεψαν τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα σε θεματικές βραδιές, σε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό φεστιβάλ που ξεκίνησε από τις 17 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ήρθε η σειρά της Μήλου. Πρεσβευτές του νησιού ο Βασίλης Παπικινός και ο «Αλευρόμυλος» του. Τα «Μηλέικα Νέα» βρέθηκαν στο 360° Cocktail Bar Restaurant και σταθερά στο πλευρό των μεγάλων ραντεβού της Μήλου!

papikinos 360a programma

Συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με τον σεφ Βασίλη Παπικινό και μας μίλησε για την ιδέα του φεστιβάλ. «Η κίνηση των παιδιών ήταν εξαιρετική και οι οικολογικές ευαισθησίες βρίσκονται μέσα μου από παιδί. Προσωπικά αποδέχτηκα την πρόσκληση από την αρχή χωρίς όρους και στη συνέχεια πρότεινα κάποιους ανθρώπους, τους οποίους και γνωρίζω από τις Κυκλάδες και είναι μέλη της Aegean Cusine, όπου υπάρχει η στήριξη και η αλληλοβοήθεια».

Η κουβέντα μας προχώρησε στα πιάτα που έφερε στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Προσπαθώ να κρατήσω το παραδοσιακό ύφος, όχι μόνο στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως στον τρόπο μαγειρέματος. Δεν θέλω να πειράξω καθόλου αυτό που περιμένει να φάει κάποιος, όταν έρθει στη Μήλο. Ακόμα και η γεύση να είναι η ίδια, χωρίς την παραμικρή δημιουργική πινελιά».

Συνεχίσαμε με την κλασική ερώτηση: αν πηγαίνοντας στο εστιατόριο δεν ανοίξουμε κατάλογο, ποιο είναι αυτό που θα μας έφερνε. «Η εποχικότητα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Τα λαχανικά και τα όσπρια είναι η βάση της κυκλαδίτικης κουζίνας, όπως τα κρέατα των νησιών, το κατσίκι και το αρνί. Εξέχουσα θέση στη γαστρονομία των Κυκλάδων, αλλά και της Μήλου είναι τα τυροκομικά και μάλιστα έχουμε τρία πιστοποιημένα τυροκομεία. Σχετικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά, αν ξεκινήσουμε μια ιστορική αναδρομή, πιο παλιά υπήρχε πρόβλημα με την διατήρηση των θαλασσινών, γι’αυτό το λόγο όλα τρώγονταν μετά το ψάρεμα. Σκέψου ότι δεν υπήρχε καν πάγος και χρησιμοποιούνταν τεχνικές ιδιαίτερες και καθαρά ντόπιες. Η κουζίνα με τα θαλασσινά έχουν έναν κάπως ξενόφερτο χαρακτήρα».

papikinos 360 milos

«Αυτά τα παιδιά απόψε υλοποίησαν το μενού της Μήλου, του έδωσαν σώμα και οντότητα… Πραγματικά η κουζίνα στο 360° δούλεψε σαν Ελβετικό ρολόι, απίστευτος επαγγελματισμός, ευχάριστο περιβάλλον, ζηλευτή ατμόσφαιρα… Πραγματικά στα 25 χρόνια επαγγελματικής μου πορείας ζήλεψα το δέσιμο και την άψογη συνεργασία μιας ομάδας, ένιωσα μέρος της και θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω για αυτό.»

Τα πιάτα – Παρουσίαση…

papikinos 360 dip

Ντιπ ξινομυζήθρας, γιαουρτιού με σκόρδο, μάραθο και «πλακοπιτάκια» Μηλέικα και ποικιλία με πιταράκια Μήλου με γέμιση φρέσκιας μανούρας, αρωματισμένα με δυόσμο, Φλαουνάκια Μηλέικα με άγρια χόρτα, σπανάκι, σταφίδες και Λουκουμάδες κολοκυθιού

papikinos 360 salata

Παξιμαδοσαλάτα με μπουκίτσες, παξιμαδάκια σιταριού, κριθαριού, χαρουπιού με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, πιπεριά, κρεμμύδι, σέλινο, κάπαρη, ελιές απύρηνες με φρεσκοκομμένη μανούρα Μηλέικη και φρέσκια ρίγανη

papikinos 360 kyriws

Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο μαριναρισμένο με Μηλέικο ντοματοπελτέ, μοσχοκάρυδο και φρέσκο θυμάρι

papikinos 360a milos

Φλογέρες με γλυκό κουφέτο κανέλα και σιρόπι από αρμπαρόριζα. Η Ανεζίνα Βαμβούνη από το «Γλυκοφίλεμα» γέμισε τα χαρτάκια με τις Φλογέρες Γλυκού Κουφέτου για την παρουσία της Μήλου στην εκδήλωση.

think globally glykofilema

Ο Αλέξανδρος και ο Χρήστος Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτες του 360°Cocktail BarRestaurant στο Μοναστηράκι, ενθουσιασμένοι από την αποδοχή της κίνησης αυτής τόνισαν: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα εστιατόρια και τους σεφ που θα συμμετάσχουν σε αυτό το γαστρονομικό φεστιβάλ, την εμπιστοσύνη που μας δείξανε από τη πρώτη στιγμή,τη θετική ενέργεια και τον ενθουσιασμό για το σκοπό και πρέπει εδώ να τονίσουμε η συμμετοχή όλων είναι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος!»

think globally 360a

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και τα έσοδα θα διατεθούν στην εθελοντική ομάδα δράσης «Aegean Rebreath», η οποία -μεταξύ άλλων- υλοποιεί δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ομάδα «Aegean Rebreath» αποτελείται από δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικά δράσεις όπως καθαρισμός παραλιών και λιμανιών, δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και ερευνητικές δραστηριότητες.

think globally 360

«Ευκαιρία να βάλεις κι εσύ το δικό σου λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις μοναδικές γεύσεις από κορυφαίους chefs που θα χρησιμοποιήσουν πρώτες ύλες από τον τόπο τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην καμπάνια της πρωτοβουλίας «Think GloballyAct Locally» του 360°Cocktail BarRestaurant!

mileikanea.gr

loading...