Τσικνοπέμπτη στη Νάξο -Εψησαν 3.500 σουβλάκια και 15 κατσίκια και αρνιά στο Φιλότι

0

Υπό τον εκκωφαντικό ήχο των κουδουνάτων οι κάτοικοι στο Φιλώτι ψήνουν από το πρωί 3.500 χιλιάδες σουβλάκια και 15 αμνοερίφια γιορτάζοντας έτσι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης στα ορεινά του Νησιού. Άφθονο κρασί, νόστιμοι μεζέδες της Ενωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, παραδοσιακή μουσική με τουμπάκι και τσαμπούνα και πολύ χορός δημιουργούν το σκηνικό της Τσικνοπέμπτης. Οπως λένε οι κάτοικοι του Φιλωτίου το γλέντι θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ…

Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης στη Νάξο
Οι κουδουνάτοι από Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου «Ο Ζευς» και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με τον εκκωφαντικό θόρυβο που κάνουν ξορκίζουν το κακό και υποδέχονται την άνοιξη.

Το έθιμο έχει διονυσιακές ρίζες και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι κουδουνάτοι ζωσμένοι με τα σιδερένια τους κουδούνια βγήκαν στα σοκάκια του ορεινού χωριού την Τσικνοπέμπτη και τα χτύπησαν για να ξορκίσουν το κακό διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα και να υποδεχθούν την Άνοιξη. Τα κουδούνια είχαν και έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους κτηνοτρόφους της Νάξου καθώς περνούν από γενιά σε γενιά. Οι νεαροί κτηνοτρόφοι χτυπώντας τα κουδούνια τους επιδεικνύουν την δύναμη του κοπαδιού τους.

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στρώθηκε από την ΕΑΣ Νάξου με χοιρινά σουβλάκια, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος , γραβιέρα Νάξου, πατάτες κι άφθονο κρασί.

iefimerida.gr

loading...