Τα Ζεϊμπέκια στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Στα πλαίσια  προγράμματος πολιτιστικών δράσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου  προσκλήθηκε από την Διευθύντρια κ. Ευαγγελία Ζωτου ο κ. Σολάρης Νίκος για να ενημερώσει τους μαθητές του σχολείου για το Συριανό αποκριάτικο έθιμο τα Ζεϊμπέκια.

Πριν ξεκινήσει την ενημέρωση για τα Ζεϊμπέκια ο κ. Σολάρης Νίκος τους ανέφερε ότι γνωρίζει από κάποιους φίλους του που είναι στη Δανία , τη Γαλλία κλπ την κάθε λεπτομέρεια της οικογένειας πχ. Που εργάζονται, τι μισθό παίρνουν, τι δραστηριότητα τους αρέσει ,αν γνωρίζουν μουσική κλπ.

Για την οικογένειά μου στην Σύρο και τους φίλους μου δεν γνωρίζω καμία λεπτομέρεια. Και συνέχισε ο κ. Σολάρης ρωτώντας  στους μαθητές, ποια είναι η γνώμη η δικιά σας; Άμεση ήταν η απάντηση των Μαθητών. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε τι κάνουν και με τι ασχολούνται οι δικοί μας στη Σύρο, στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό παιδιά να γνωρίζετε τα δικά μας έθιμα και να προσπαθούμε να τα διατηρούμε και να τα διαδίδουμε, γιατί εσείς θα είστε οι συνεχιστές των παραδόσεών μας. Η παράδοσή μας είναι η Πολιτιστική μας ταυτότητα.

Ο υπεύθυνος δάσκαλος του ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Νίκος Σολάρης και μοναδικός ενήμερος μετά από έρευνα ετών των παραδοσιακών εθίμων της Σύρου, ενημέρωσε τους μαθητές για την όλη ιστορία του εθίμου αυτού όπως γίνονταν στην Άνω Σύρο. Με προβολή φωτογραφιών τα παιδιά πήραν μια γεύση από τα Ζεϊμπέκια καθώς επίσης τους παρουσίασε και μία στολή Ζεϊμπέκη.

Ένας μαθητής ντύθηκε Ζεϊμπέκης ώστε να δουν τα παιδιά την στολή καθώς επίσης πως  λέγεται το κάθε μέρος της φορεσιάς. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν μεγάλο και αυτό φάνηκε από τις πολλές ερωτήσεις των μαθητών και των δασκάλων.

Στο τέλος  ανέφερε στους μαθητές και άλλα Συριανά αποκριάτικα έθιμα όπως τον Σαρλώ, τον Ξυλοπόδαρο,τον Αχυράνθρωπο , τον Χάσκαρη , το αποκριάτικο παιχνίδι που παίζονταν στον Πάγο το σεντόνι με το βαμβάκι καθώς και για το Κομιτάτο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Διευθύντρια κ. Ευαγγελία Ζώτου και στους δασκάλους για την σκέψη τους να ενημερωθούν οι μαθητές για το Συριανό αποκριάτικο έθιμο τα Ζεϊμπέκια.

Τελειώνοντας ο κ. Σολάρης τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση αυτή και ανέφερε ότι θα είναι κοντά τους σε ότι τον χρειαστούν.

 

 

loading...